Jag vegofierade den indiska favoriten seekh kebab, med smak av garam masala, chili och koriander. Lika goda i stekpanna som på grillen.

21 jul 2020

Seekh kebab påminner om både om turkisk kebab och persisk shish kebab, men använder sig såklart av indiska smaker. Den kan både göras som långa järpar eller rullas till bollar. Jag tycker de är goda att äta med en rotfruktssallad (finns färdig i grönsaksdisken), korianderchutney samt roti eller tortillabröd. Men det är också gott med bara ris och mango chutney. Med formbar sojafärs blir det här en vegetarisk/vegansk rätt som alla kommer att älska.

500 g formbar sojafärs, t ex Anamma, Hälsans kök, Oumph eller Vegme
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk riven färsk ingefära
0,5 citron, saften
1 tsk garam masala
1 grön chili, finhackad (kan uteslutas
2 msk finhackad färsk koriander, kan uteslutas
salt
svartpeppar

1. Blanda ihop samtliga ingredienser till kebaben i en skål.
2. Forma till järpar eller biffar och stek gyllene i lite olja.

Korianderchutney
1 kruka färsk koriander
1 kruka mynta
2 gröna chili, hackade
2 lime, saften
0,25-0,5 dl vatten

Korianderchutney
med äpple
1 kruka färsk koriander
1 kruka färsk mynta
1 grönt äpple, i bitar
4 salladslökar, hackad
2 grön chili, finhackad
1 msk rapsolja
1 lime, saft
salt

Korianderchutney (båda)
1. Häll ner allt i en blender och mixa till en slät sås. Du kan även använda en stavmixer. Späd med mer vatten om det behövs.