Rajma är min favoritgryta just nu och en specialitet från delstaten Punjab i Indien. Den är galet smakrik, mustig, värmande och mättande. Jag äter den oftast med roti eller som på bilden med bathura.

8 jun 2020

Rajma betyder kidneybönor/röda bönor och den här grytan må kännas enkel, men den är full av smaker. På bilden ser du alltså de friterade brödet bathura som är vanligt till frukost, men som jag tycker passar bra till den här mastiga grytan.

1 gul lök, hackad
3 cm riven färsk ingefära
2-4 gröna chili, grovt hackade
2-4 vitlöksklyftor
¾ dl rapsolja
3 tsk mald koriander
2 tsk mald spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 burk krossade tomater
2 dl vatten
1 tsk strösocker
2 tsk salt
1 kruka färsk koriander, hackad
3 förpackningar kidneybönor à 400 g, ca 9 dl kokta

1. Mixa gul lök, ingefära, chili och vitlök i en matberedare. Det ska bli till en fin mix, nästan som en
puré.
2. Hetta upp oljan i en gryta eller kastrull. Fräs koriander, spiskummin och gurkmeja i oljan tills det
börjar dofta underbart, ca 1 minut.
3. Rör ner lök- och chilipurén och låt fräsa med i några minuter. Det kan få lite färg, men det är inget
måste.
4. Häll på krossade tomater, vatten, strösocker, salt och hälften av koriandern. Koka upp och låt sjuda i
5 minuter.
6. Skölj bönorna och vänd ner. Låt sjuda i ytterligare 5 minuter.
7. Servera med bhatura eller ris samt färsk koriander.