Indisk Maa ki dal (vegetarisk)

Maa ki dal är en populär gryta från Punjabiregionen i norra Indien. Den görs egentligen på svarta linser, t ex hel urad dal, men här gör jag den med belugalinser istället.

Jag är besatt av indisk mat, inte bara därför att de har mycket vegetariskt och veganskt, utan därför att det finns så mycket mer än det vanliga du hittar på indiska restauranger. Därför utforskar jag (minst) en ny rätt varje vecka som jag delar med mig av här på hemsidan. Testa även dal makhani.

Du hittar hel urad dal den i indiska butiker eller på nätet, men den blev precis lika bra med den något vanligare belugalinsen.
Soppan/grytan kan ätas som den är, men har du tid måste du bara testa lachha paratha. Det är ett tunnbröd med frasiga lager, lite som smördeg. Helt underbart! Recept finns här.

Garam masala är en färdig kryddblandning du hittar i kryddhyllan.

4 portioner

1 msk rapsolja
0,5 tsk hel eller mald spiskummin
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, pressade
1 msk riven färsk ingefära
2 tomater eller ca 1,5 dl krossade tomater
1 tsk mald koriander
1 tsk chilipulver
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk garam masala
2 dl belugalinser
9-10 dl vatten
salt

1. Hetta upp oljan i en gryta. Häll ner spiskumminen. Om du använder hel så vänta tills de börjar få lite färg, använder du mald så vänta tills det börjar dofta av spiskummin.
2. Rör ner gul lök, vitlök och ingefära. Låt fräsa med tills löken mjuknar något.
3. Mixa tomaterna med en stavmixer eller hacka fint. Rör ner tillsammans med kryddorna. Låt fräsa på i några minuter tills du får en lite tjockare puré.
4. Häll ner linser och vatten. Koka upp och låt sjuda i 25-30 minuter eller tills linserna är mjuka. Rör om du och då och späd eventuellt med vatten om det blir för torrt.
5. Mosa eller mixa eventuellt sönder lite av linserna för att få en krämigare dal. Smaka av med salt.
6. Servera med färsk koriander och parathas.