Indisk lökpakora

Pakora är ett frasigt snack som alla älskar och som du oftast ser på indiska restauranger som ett förrätt. Här en variant med lök.

Pakora är ett frasigt snack som alla älskar och som du oftast ser på indiska restauranger som ett förrätt. Nu äter har man inte ”förrätter” i Indien utan där äts pakora antingen som ett snack tillsammans med masala chai eller som tillbehör till en dal. Här kommer recept på en enkel variant med lök.

Vad är pakora

Pakora är som sagt ett snack och kan göras på alla möjliga grönsaker: lök, blomkål, potatis, spenat mm. Allt hålls ihop med hjälp av en smet gjord med kikärtsmjöl och kryddor. När det gäller kryddor kan du också variera i oändlighet. Chili, gurkmeja, ajovanfrön, spiskummin, fänkål, koriander och annat gott.

Så serveras pakora

Pakoras serveras traditionellt med tamarindchutney, men vilken söt och sötsyrlig chutney funkar bra, t e x. mangochutney.

Indiska lökpakora

4 portioner

2 lökar, ca 200 g, skivade
1 grön chili, finhackad
1 dl korianderblad, kan uteslutas
3 dl kikärtsmjöl
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk chilipulver
1 tsk salt
ca 1,5 dl vatten

rapsolja att steka/fritera i

  1. Lägg ner löken i en skål tillsammans med chili och koriander.
  2. Häll ner kikärtsmjöl, gurkmeja, chilipulver, salt och vatten. Börja med 1 dl vatten och blanda ihop. Krama ihop allt med händerna så att löken mjuknar också. Om smeten känns för fast, tillsätt mer vatten, och känns den för lös tillsätter du bara mer kikärtsmjöl.
  3. Hetta upp ett generöst lager med olja i en stekpanna. Hetta upp, sikta gärna på 180 grader. Du kan även testa att bara steka ett litet nystan pakora, blir den gyllene på ungefär 1 minut är den klar.
  4. Ta nu och lägg ner små ”nystan” med lök i den heta oljan och stek gyllene på båda sidor.
  5. Lyft över pakoran på hushållspapper och låt rinna av. Servera med chutney.