Här kommer en twist på baida som är ett fyllt, stekt tunnbröd från Mumbai. Lagom het fyllning och härligt krispig på utsidan.

14 mar 2020

Det här är en populär street food-rätt i bland annat Mumbai och är helt enkelt fyllt bröd, roti. Egentligen så görs det en deg som kavlas ut, sedan fylls och steks frasigt. Jag tog genvägen via färdiga tortillabröd och det blev superlyckat. Du kan fylla bröden med lite allt möjligt, därför skrev jag lite olika förslag i receptet nedan. Traditionellt används det ägg i fyllningen, men eftersom jag kör helt vegetariskt/veganskt så hoppar jag det.

2 portioner, 4 som ett snacks

250 g sojafärs, mixade vegobitar, smulad tofu eller kokta linser
rapsolja att steka i
1 rödlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 tsk riven färsk ingefära
1-2 gröna chili, finhackade
1 tsk chilipulver
0,5 tsk garam masala, kryddblandning du hittar i kryddhyllan
0,5 tsk mald spiskummin
2 msk finhackad koriander
1-2 msk vatten
salt

4 mediumstora tortillabröd

1. Fräs färsen i lite olja tills den får fint med färg.
2. Rör ner rödlök, vitlök, ingefära och chili. Låt fräsa med tills löken mjuknar.
3. Rör ner chilipulver, garam masala, spiskummin och koriander. Låt fräsa med i en minut.
4. Rör eventuellt ner lite vatten så att röran håller ihop bättre. Smaka av med salt.
5. Fördela röran på tortillabröden. Vik ihop till små paket och fräs sedan gyllene i olja. Börja med skarven nedåt så att den blir krispig, då håller paketet ihop lättare.
6. Servera tillsammans med chutney. Grön korianderchutney är supergott, jag älskar även färdigköpt tamarindchutney eller mango chutney.

Relaterade artiklar