Indisk festival i Kungsträdgården

Namaste Stockholm firar Indiens 75 år av självständighet med kulturrik festival.

Lördagen den 17 september bjuds Stockholmsbor in till festivalen Namaste Stockholm i Kungsträdgården för att fira Indiens självständighet. Festivalen arrangeras för sjätte gången gillt och bjuder i år på yoga, indisk kultur och flera spännande framträdanden på den stora scenen.

Namaste Stockholm är en kulturfestival som innebär upplevelsen och känslan av att resa till Indien, fast den i själva verket sker i hjärtat av Stockholm i Kungsträdgården. Evenemanget arrangeras av India Unlimited i samarbete med den Indiska ambassaden i Sverige. Sanjoo Malhotra jobbar sedan flera år tillbaka som arrangör för India Unlimited.

– Vi startade upp India Unlimited för att lyfta upp Indien i Sverige och för att försöka bygga en bättre relation mellan länderna. Festivalen finns till för att visa upp indisk kultur här i Sverige. Det finns redan ett stort intresse för yoga och indisk mat, men vi vill också visa upp mångfalden som finns i Indien med dans och musik, säger han.

Flera höjdpunkter i programmet
Dagen startar klockan 10 med flera härliga yogapass och andra traditionella indiska övningar med en modern tolkning. Något som följs upp av ett digert program på huvudscenen, där begåvade dansare, sångare och andra artister uppträder i färgstarka nummer –  allt från klassiska stycken till nutida Bollywood-framträdanden.
– Det är så många höjdpunkter, yogan är högst upp på listan för mig skulle jag säga, säger Sanjoo Malhotra.
En av finalisterna i TV4:s Talang 2022 är med och uppträder på årets festival. Dansgruppen Indisk Fika är en grupp studenter som framträder i en typ av “Bollywood Freestyle”, de visar upp sitt nummer på den stora scenen klockan 18.05.
– Sedan har vi också indisk-svensk jazz-fusion i programmet som är intressant. Det finns så många bra Bollywood–dansörer och klassiska danser, vi avrundar det fullspäckade programmet med en Bollywood-DJ, säger Sanjoo.

Upplev indisk kultur i centrala Stockholm
För den som är hungrig och nyfiken på att testa inspirerande och kryddrik indisk mat finns det ett tiotal olika pop-up restauranger och matvagnar runt festivalområdet med olika typer av smakfulla indiska rätter. Bland annat indisk grill, street food med flera veganska och vegetariska alternativ, som tar dig och dina smaklökar direkt till Indien.
Det finns även en mängd inhemska aktiviteter i anknytning till festivalen där man får ta del av indiska hantverk och andra sysselsättningar.
– Det är så kallade “Cultural stands”, där människor från olika delar av Indien säljer produkter, inredningsdetaljer, smycken och andra inhemska varor. Det är som en liten indisk marknad, tanken är att man ska uppleva Indien i Stockholm, säger Sanjoo Malhotra.

Firar 75 år av självständighet och mångfald
Festivalen hålls för sjätte gången gillt och i år finns ännu mer anledning till att fira festivalen. Årets upplaga innebär ett 75-års jubileum för Indien som i samband med festivalen firar sin självständighet, demokrati och samhörighet av mångfald.
– Vi är spända på att kunna arrangera Namaste Stockholm efter två tuffa år. Årets festival blir ännu mer speciell eftersom vi firar Indiens självständighet, säger Tanmaya Lal, Indiens ambassadör i Sverige och Lettland.
– De senaste tio åren har jag försökt lyfta upp kopplingen mellan Sverige och Indien. Indiska resenärer blir väldigt intresserade när de ser att Sverige visar upp indisk kultur, de känner att de är välkomna till Sverige, säger Sanjoo Malhotra.
Varmt välkomna till “Indien” i Kungsträdgården lördagen den 17 september kl 10-21.