Indisk auberginegryta med jordnötssmör

Det här är en av mina favoritgrytor från det indiska köket. Rätten är en förenkling av fyllda miniauberginer, men smaken finns där, och den är så magisk tillsammans med kokt basmatiris.

Recept: Indisk auberginegryta med jordnötssmör

4 portioner

2 auberginer
½ dl neutral olja
4 dl vatten

Masalasås
2 gula lökar, hackade
1 dl jordnötssmör
1 dl kokosmjölk
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk malen gurkmeja
1 tsk starkt paprikapulver
2 limefrukter, saften
1 tsk strösocker
1 tsk salt

Till servering
kokt ris

1. Skiva auberginerna på längden och sedan i halvmånar. Blanda med oljan i en skål.
2. Stek auberginerna i en stekpanna tills de har fått fint med färg. Det tar kanske 15 minuter.
3. Mixa ihop lök, jordnötssmör, kokosmjölk, kryddor, limesaft, strösocker och salt med hjälp av en stavmixer. Du kan även använda en blender. Det ska inte bli en helt slät smet, men nästan.
4. Häll ner masalasåsen tillsammans med vattnet och koka upp. Lägg på ett lock och låt puttra på i 25 minuter. Auberginen ska bli riktigt mjuk. Smaka av med salt.
5. Servera tillsammans med kokt ris.