Annons
Cape Ad

Vegetariska Hush puppies

Att stå i köket och steka hush puppies är för mig som att resa över Atlanten på några sekunder, och helt plötsligt befinna sig i ett varmt sydstatskök med lackande svett och ett vidöppet fönster som släpper in ljudet av syrsor i augusti.

Recept och foto: Karoline Jönsson

… Ett gråtande barn på höften och ylande hundar runt benen. Så nyper man av en degbit av vad som strax ska bli majsbrödet och slänger ner i en kastrull med het olja, för att sedan bjuda såväl hundar som barn och viskande säga »hush puppies«. Ja, lite så tänker jag, en torsdag vid middagstid.
För övrigt är de goda att äta rakt av tillsammans med till exempel en salsa, som bufférätt eller som de förträffliga grönsaksbiffar de faktiskt är.

ca 20 st

400 g majskorn
1 gul lök
4-6 jalapeños, beroende på styrka
3 dl majsmjöl
½ dl psylliumhusk
1 ½ dl vatten
1 msk bakpulver
3 tsk salt
1 tsk svartpeppar
olja till stekning

1. Mixa majsen grovt med stavmixer.
2. Hacka lök och jalapeño fint. Blanda samman alla ingredienser i en bunke och rör snabbt samman till en smet.
3. Hetta upp olja i en stekpanna. Klicka ut små klickar av smeten med hjälp av två teskedar och stek några minuter tills de fått färg.

 

 

Det Goda Gröna (Norstedts) är Karoline Jönssons andra kokbok och hon fortsätter att leverera hisnande vackra foton av lika häpnadsväck- ande god mat. Det är recept blandade med odlingstips som får oss alla att vilja gräva ner händerna i myllan och sätta igång.