Anta vårens stora fikautmaning och baka schyssta chokladbollar under Fairtrade Challenge den 6–9 maj. Målet är att rulla 100 000 bollar med Fairtrade-märkt kakao – för att odlaren har rätt till sin del av kakan.

Annons
8 apr 2021

*I betalt samarbete med Fairtrade*

– Under de här dagarna vill vi sätta odlarna som möjliggör flera av våra favoritbakverk i fokus. Utmana dina vänner att baka eller bjud in till en digital fika, säger Hewan Temesghen, generalsekreterare på Fairtrade Sverige.

Så antar du utmaningen

1. Registrera din fika och antal chokladbollar på fairtradechallenge.se.

2. Bjud in vänner, kollegor eller klasskompisar till en digital Fairtrade-fika den 6–9 maj.

3. Sprid och utmana andra att också delta i #fairtradechallenge.

CHOKLADBOLLAR, VISST ÄR det gott? Och kladdkaka! Vi har kakaon att tacka för flera av våra favoriter på fikabordet. Men när vi väljer bakverk tänker vi inte alltid på var råvarorna kommer ifrån – eller hur kakaoodlarens verklighet ser ut.
Den största delen av den kakao som vi konsumerar i Sverige kommer från Västafrika och odlas av cirka två miljoner familjejordbrukare. De allra flesta lever i en ohållbar situation med alltför låga inkomster. Barnarbete är utbrett och klimatförändringarna hotar skördarna.

Utmaningar för kakaoodlarna

Majoriteten av odlarna tjänar bara en dryg tredjedel av den inkomst de behöver för att ha råd att sätta näringsrik mat på bordet och låta barnen gå i skolan. Som en följd av det arbetar närmare 1,6 miljoner barn på kakaoodlingarna, de flesta med farligt arbete. De använder macheter, utsätts för farliga kemikalier och bär för tungt. En av de viktigaste orsakerna till de låga inkomsterna är att priset på kakao i dag är alldeles för lågt.

”Barn ska gå i skolan”

Fairtrade är en internationell certifiering med kriterier för ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. För kakaoodlarna innebär Fairtrade att de får en tryggare familjeförsörjning, bland annat genom Fairtrades minimipris. Det fungerar som ett skyddsnät när världsmarknadspriset är lågt. När odlarna säljer råvaran får de också en premie, som de investerar i lokalsamhället eller jordbruket. Ofta används den till utbildningsinsatser, såsom stipendier och skolmaterial, vilket motverkar barnarbete och fattigdom.
— Barn ska gå i skolan, inte arbeta, men då måste föräldrarna kunna leva på sitt arbete. När du väljer Fairtrade-märkta produkter gör du skillnad för barn och deras föräldrar i andra delar av världen, säger Hewan Temesghen, generalsekreterare på Fairtrade Sverige.

Baka 100 000 chokladbollar för alla barns rätt i att gå i skolan

Genom att baka chokladbollar den 6—9 maj kan du vara med och göra skillnad. När du väljer produkter med hållbart odlad kakao så bidrar du till att fler kakaoodlare får förbättrade arbets- och levnadsvillkor. Anta utmaningen Fairtrade Challenge — för alla barns rätt att gå i skolan. Du antar utmaningen på fairtradechallenge.se.


Fairtrade är en internationell certifiering och aktör för en mer hållbar världshandel med respekt för mänskliga rättigheter och miljö. Det innebär omfattande kriterier för ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. När du väljer Fairtrade bidrar du till att odlare och anställda får förbättrade arbets- och levnadsvillkor.

Relaterade artiklar