Hur bra är ”sojakött” för miljön?

Många funderar på jämförelsen sojakött vs. animaliskt kött. Vi frågade Fredrik Hedenus, docent fysisk resursteori, som forskar om hur vi kan minska utsläppen av växthusgaser, vad han har att säga.

– Det finns lite olika svar där. Är soja ett problem? Vi odlar jättemycket soja, framför allt till djurfoder. Mycket odlas i Latinamerika, där det även sker avskogning. Och då är frågan: Är det sojans fel att skogen avskogas? Soja odlas eftersom det är en effektiv proteingröda och hade vi inte odlat soja hade vi kanske odlat något annat som hade krävt ännu mer mark. Soja för mänsklig konsumtion odlas främst i Europa och Kanada och då är det som vilken gröda som helst. Men folk tänker ”soja som soja”.

Med det sagt beror det även på vad man jämför med. Det populära sojaköttet har runt hälften så stora klimatutsläpp som kyckling. Men jämfört med nötkött är det 20 gånger bättre. Det är alltid bättre att äta hela bönan ur klimatsynpunkt. När man tillverkar sojakött tar man bort en del av bönan och behåller främst proteinet. Sen kräver själva industriprocessen en del energi och där beror det ju på var den kommer från. Är det vattenkraft så är det inga problem. Vi kommer ju behöva ändra energisystemet snart i alla fall. Vi vet hur vi ska göra men har inte gjort det än. Så de utsläppen kommer att försvinna på sikt, men utsläppen från korna, av främst metan och lustgas, kommer aldrig att försvinna på samma sätt.