Hummus äts på så många underbara sätt runt om i Mellanöstern. Här kommer en palestinsk twist med stekt aubergine och chiliröran shatta.
Shatta – chiliröra
250 g färsk röd chili
1 tsk salt
2 tsk citronsaft
rapsolja
1. Skiva chilin tunt och blanda med saltet i en glasburk. Låt stå i kylskåpet i tre dagar.
2. Häll bort vattnet som har släppt från chilin och mixa sedan chilin till en grov puré.
3. Rör ner citronsaft och häll över i en ren burk. Täck ytan med rapsolja och förvara i kylskåpet.
Recept: Hummus med stekt aubergine
4 portioner
Hummus
2 burkar kikärter à 400 g, ca 6 dl kokta
2 citroner, saften
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk tahini
2 msk naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
salt
Stekt aubergine
2 auberginer, tärnade
1 tsk salt
½ dl rapsolja
1 dl hackade valnötter
2 msk finhackad persilja
olivolja
1. Skölj kikärterna och mixa sedan ihop dem tillsammans med övriga ingredienser till en slät hummus i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer. Späd eventuellt med lite vatten för att få rätt konsistens.
2. Blanda auberginetärningarna med salt i en sil satt över en skål. Låt stå i 1 timme och pressa sedan ut så mycket vätska du kan.
3. Hetta upp en stekpanna. Blanda auberginen med oljan och stek gyllene i omgångar. Den ska få ordentligt med färg.
4. Sprid ut hummusen på ett fat och toppa med den stekta auberginen, valnötter, persilja och olivolja.