Hummus med stekt aubergine

I Palestina är det inte ovanligt med en klick yoghurt i hummusen. Det är en lätt syra som jag gillar. Här toppas hummusen med stekt aubergine, men du kan även ringla över lite het shatta (chiliröra).

Hummus äts på så många underbara sätt runt om i Mellanöstern. Här kommer en palestinsk twist med stekt aubergine och chiliröran shatta.

Shatta – chiliröra

250 g färsk röd chili
1 tsk salt
2 tsk citronsaft
rapsolja

1. Skiva chilin tunt och blanda med saltet i en glasburk. Låt stå i kylskåpet i tre dagar.
2. Häll bort vattnet som har släppt från chilin och mixa sedan chilin till en grov puré.
3. Rör ner citronsaft och häll över i en ren burk. Täck ytan med rapsolja och förvara i kylskåpet.

Recept: Hummus med stekt aubergine

4 portioner

Hummus

2 burkar kikärter à 400 g, ca 6 dl kokta
2 citroner, saften
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk tahini
2 msk naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
salt

Stekt aubergine
2 auberginer, tärnade
1 tsk salt
½ dl rapsolja
1 dl hackade valnötter
2 msk finhackad persilja
olivolja

1. Skölj kikärterna och mixa sedan ihop dem tillsammans med övriga ingredienser till en slät hummus i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer. Späd eventuellt med lite vatten för att få rätt konsistens.
2. Blanda auberginetärningarna med salt i en sil satt över en skål. Låt stå i 1 timme och pressa sedan ut så mycket vätska du kan.
3. Hetta upp en stekpanna. Blanda auberginen med oljan och stek gyllene i omgångar. Den ska få ordentligt med färg.
4. Sprid ut hummusen på ett fat och toppa med den stekta auberginen, valnötter, persilja och olivolja.