Annons
Cape Ad

Hooked – vegansk tonfisk!

För att hindra fiskens utdöende lanserar företaget Hooked nu Sveriges första växtbaserade fisk, Toonish, i svenska butiker. Vi gjorde en intervju med en av grundarna, Tom Johansson.

Enligt FN:s jordbruks- och livsmedelsorganisation FAO är 90 procent av världens fiskbestånd fullt utnyttjade, överfiskade eller utarmade. Samtidigt förväntas fiskkonsumtionen öka med 30 procent inom tio år. För att hindra fiskens utdöende lanserar företaget Hooked nu Sveriges första växtbaserade fisk, Toonish, i svenska butiker.

Hooked

Bakom Hooked hittar du Tom Johansson, medgrundare och vd, Fisken Bob, Head of Purpose, Emil Wasteson, medgrundare och COO. (foto: Marilja Bognandi)

Hur startade idén till Hooked?
– Vi började för 2,5 år sen. Jag åt väldigt mycket fisk när jag var yngre men hade samtidigt en syster som blev vegan tidigt. Det var hon som fick familjen att äta mer växtbaserat. Samtidigt saknade jag fisk och det var först när jag träffade Emil som jobbade inom Food tech som vi började fundera på varför det inte fanns några alternativ till fisk.

Varför var fisk ett så viktigt område?
– Man uppskattar att fiskkonsumtionen kommer att öka med 30 % fram till 2030. Fiskfarmarna är redan nu maximerade och vi håller på att fiska ur haven. Lägg där till en växande population och man inser snabbt att det är ohållbart.

Varför tror du folk har så svårt att känna och tänka på haven?
– Problemet tror jag är att man inte ser på ytan ur havet faktiskt mår. Men det är ett akut läge och man får inte lömma att haven producerar 50-80 & av allt syre som vi andas in.

Varför just en produkt som liknar tonfisk?
– Vi började kolla på de fiskar där man kunde göra störst skillnad. De fiskarter som konsumeras mest är tonfisk, lax och torsk. Runt 95 % av den tonfisk som äts är den som finns på burk. Efter det kollade vi på vad vi skulle göra och det resulterade i Toonish.

Vad är Toonish gjort på?
– Det är soja- och veteprotein som utgör grundtexturen, sen har vi alger och solrosolja som ger smaken. Den går igenom en maskin som arbetar fram rätt konsistens på produkten och efter det marinerar vi den. Det blir en produkt med smak av tonfisk, men helt vegansk, och ca 17 % protein.

Toonish

Toonish har nu lanserats i tre varianter, alla med tomat som bas. Det finns en original, en tomat & chili samt en tomat & vitlök. Den kan användas till allt möjligt från pasta och wrap till en pizza eller baguette. Ja, eller direkt ur burken om du vill det.

Toonish kommer till en början att gå att köpa på Coop, Citygross, Mathem och utvalda ICA och Hemköp.