Annons
Cape Ad

Hirstabbouleh med mandel- och tomatröra

Smaka på en mättande, sprakande sallad signerad den veganska tv-kocken, kokboksförfattaren och inspiratören Maximillian Lundin.

I nya numret av tidningen VEGO träffar vi den veganska kocken Maximillian Lundin som driver den helt vegetariska restaurangen The Plant i Stockholm. Förutom en inspirerande intervju med Maximillian delar han även med sig av recept från sin nya bok ”Miljödieten”.

 

The Plant, vegansk street food-restaurang på Teatern, Ringen Gallerian.
The Plant, vegansk street food-restaurang på Teatern, Ringen centrum.

4 portioner

Hirstabbouleh
4 dl hirsgryn
4 liter kokande vatten
1 tsk havssalt
1 dl svart quinoa
100 g blomkål
100 g broccoli
100 g gröna bönor
2 tomater
½ fänkål
2 salladslökar
1 knippe bladpersilja, ca 50 g
4 msk olivolja
1 citron, saften

Mandel- och tomatröra 

ca 3 dl 

1 dl sötmandel
½ knippe persilja, ca 20 g
3 tomater
½ tsk havssalt
1 msk rödvinsvinäger
2 msk olivolja

Hirstabbouleh
Rosta hirsgrynen gyllengula i en torr varm kastrull. Slå på det kokande vattnet och koka på hög värme i exakt 9 minuter under lock. Ta kastrullen från värmen, häll av vattnet och låt stå och svälla i 5 minuter under lock. 
Koka quinoan i rikligt med lättsaltat vatten i cirka 25 minuter. Det ska synas en liten svans på varje gryn och de ska ha lite tuggmotstånd kvar. Häll av vattnet och låt quinoan ånga av i kastrullen i några minuter.
Riv blomkålen på rivjärnets grova sida. Skär broccolin i små bitar. Hacka de gröna bönorna. Skär tomaterna i små tärningar. Strimla fänkålen och salladslöken (lägg salladslöken åt sidan). Hacka persiljan. 
Blanda hirs, quinoa, blomkål, broccoli, bönor, tomater, fänkål, persilja och olja i en stor skål. Smaksätt tabboulehn med citronsaft och salt så att den blir skarp i smaken.

Mandel- och tomatröra 

Värm ugnen till 180 grader. Rosta mandeln på en plåt i 10 minuter. Mixa den med resten av ingredienserna på högsta hastighet i matberedare i 2 minuter. Justera eventuellt med mer färsk tomat eller lite vatten om du vill ha en lösare konsistens.

Strö salladslöken över tabboulehn och servera dressingen i en skål vid sidan om.

 

miljodietenI Maximillian Lundins kokbok Miljödieten (Bonnier Fakta) använder sig Maximillian av grymma recept för att inspirera fler att välja en grönare livsstil.