Vegetariska aubergine- och hirsbollar med rödbetshummus



Hirs är ett sädesslag som inte fått sitt riktiga genombrott än. Alla stora matbutiker säljer det, så håll utkik. Hirs ersätter inte bara couscous perfekt, det binder även ihop dessa bollarna perfekt och ger dem ett mumsigt tuggmotstånd. Rödbetshummusen behöver vi väl knappast sälja in, det är ju bara att kolla på färgen.

4 portioner

Aubergine- och hirsbollar
1 aubergine, ca 300 g
2 dl hirs
1 gula lök
2 vitlöksklyftor
1 dl majsmjöl
2 tsk torkad oregano
salt
svartpeppar

Rödbetshummus
2 kokta rödbetor
1 burk kikärter à 400 g, ca 3 dl kokta
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
2 msk tahini
1 tsk spiskummin
1 msk citronsaft
salt
svartpeppar
libabröd (libanesiskt tunnbröd) eller pitabröd
sallad

Aubergine- och hirsbollar
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär auberginen i mindre tärningar och sprid ut på en plåt.
Ringla över lite olivolja och rosta auberginen i ugnen i 20 minuter eller tills den mjuknar. Ta ut och
låt svalna. 
Koka hirsen enligt anvisningarna på förpackningen. Låt svalna.
Finhacka gul lök och vitlök. Fräs i lite olja tills löken mjuknar och får lite färg.
Släng ner den rostade auberginen i en matberedare och mixa till en slät puré. Skrapa ner i en skål och blanda med hirs, stekt lök och vitlök, majsmjöl, oregano, salt och svartpeppar. 
Rulla till bollar och stek dem gyllenbruna i lite olja.

Rödbetshummus
Skär rödbetorna i mindre bitar. 
Häll av spadet från kikärterna och skölj dem i vatten. 
Släng ner rödbetor och kikärter i en matberedare tillsammans med rivna vitlöksklyftor, olivolja, tahini, spiskummin, citronsaft, salt och peppar. Mixa till en slät hummus. 
Värm libabröden i mikron eller ugnen och fyll med nystekta bollar, rödbetshummus och sallad.

 

valkommen-till-vegoriketReceptet är från Mattias Kristianssons bok ”Välkommen till vegoriket”, full med vegetarisk/vegansk mat för alla tillfällen. Köp den här.