4 portioner
Aubergine- och hirsbollar
1 aubergine, ca 300 g
2 dl hirs
1 gula lök
2 vitlöksklyftor
1 dl majsmjöl
2 tsk torkad oregano
salt
svartpeppar
Rödbetshummus
2 kokta rödbetor
1 burk kikärter à 400 g, ca 3 dl kokta
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
2 msk tahini
1 tsk spiskummin
1 msk citronsaft
salt
svartpeppar
libabröd (libanesiskt tunnbröd) eller pitabröd
sallad
Aubergine- och hirsbollar
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär auberginen i mindre tärningar och sprid ut på en plåt.
Ringla över lite olivolja och rosta auberginen i ugnen i 20 minuter eller tills den mjuknar. Ta ut och
låt svalna.
Koka hirsen enligt anvisningarna på förpackningen. Låt svalna.
Finhacka gul lök och vitlök. Fräs i lite olja tills löken mjuknar och får lite färg.
Släng ner den rostade auberginen i en matberedare och mixa till en slät puré. Skrapa ner i en skål och blanda med hirs, stekt lök och vitlök, majsmjöl, oregano, salt och svartpeppar.
Rulla till bollar och stek dem gyllenbruna i lite olja.
Rödbetshummus
Skär rödbetorna i mindre bitar.
Häll av spadet från kikärterna och skölj dem i vatten.
Släng ner rödbetor och kikärter i en matberedare tillsammans med rivna vitlöksklyftor, olivolja, tahini, spiskummin, citronsaft, salt och peppar. Mixa till en slät hummus.
Värm libabröden i mikron eller ugnen och fyll med nystekta bollar, rödbetshummus och sallad.
Receptet är från Mattias Kristianssons bok ”Välkommen till vegoriket”, full med vegetarisk/vegansk mat för alla tillfällen. Köp den här.