Het vegetarisk sötpotatisgratäng med paprika och chili

Här kommer en allt-i-ett-gratäng med hetta från både paprika och chili. Om du inte hittar sötpotatis, eller helt enkelt inte gillar det, går det lika bra med vanlig potatis. Servera med en god sallad.

4 portioner

800 g sötpotatis
2 burkar kikärter à 400 g, ca 6 dl kokta
2 röda paprikor, hackade
1 zucchini, hackad
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk paprikapulver
1 tsk chiliflingor
1 tsk fänkålsfrön, mortlade
1 tsk torkad oregano
0,5 tsk cayennepeppar
1 burk krossade tomater à 400 ml
2 1⁄2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
salt
svartpeppar

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skala sötpotatisen och skär den i bitar.
3. Skölj kikärterna.
4. Blanda sötpotatis, kikärter, paprika, zucchini, gul lök och vitlök i en gratängform.
5. Rör ihop resterande ingredienser i en skål. Blanda sedan ner i formen.
6. Gratinera allt i ca 40 minuter eller tills sötpotatisen är mjuk.