Den här grytan är lagom het med vegansk chorizo och kryddor, och härligt mättande med vita bönor. God som den är eller tillsammans med ett gott bröd.

13 feb 2019

500 g torkade vita bönor
ca 400 g vegansk chorizo eller annan smakrik korv
rapsolja att steka i
2 gula lökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk paprikapulver
1 tsk salt
svartpeppar
1 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong

1. Blötlägg de vita bönorna i 8 timmar eller över natten. Häll sedan bort vattnet.
2. Skiva korven hyfsat tunt och stek i lite olja i en gryta satt över hög värme. Den ska få bra med färg och bli knaprig. Lägg över chorizon i en skål.
3. Fyll på med lite mer olja i grytan och fräs den gula löken i 10 minuter så att den blir fint brynt. Sänk värmen och tillsätt den hackade vitlöken, paprikapulver, salt och svartpeppar. Fräs på ytterligare någon minut. Häll ner de vita bönorna, vattnet och ploppa ner buljongtärningarna. Koka upp och låt sedan koka under lock i 40 minuter.
4. Blanda ner chorizon och låt koka i ytterligare 20 minuter eller tills bönorna är mjuka. Ta grytan från plattan och låt stå så i 10 minuter så att grytan tjocknar något. Servera!