22 mar 2015

Harissa


100 g torkad chili, t ex ancho
5 dl vatten
1 röd paprika
2 soltorkade tomater
½ tsk mald kummin
½ tsk mald koriander
½ tsk spiskummin
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
½ tsk salt

Lägg ner den torkade chilin i en skål. Koka upp vattnet och häll över chilin. Låt stå i 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Halvera paprikan och ta bort kärnhuset. Pensla med olja och lägg med snittytan nedåt på en plåt.
Sätt in i ugnen tills skalet på paprikan blir svart. Ta ut och lägg i en skål som du plastar in. Låt stå i 10 minuter.
Dra nu av skalet från paprikan.
Häll av vattnet från chilin. Skär bort fästet. Halvera och skrapa bort fröna.
Släng ner chili, rostad paprika, soltorkade tomater, kummin, koriander, spiskummin, rivna vitlöksklyftor, olivolja och salt i en matberedare. Mixa till en slät puré. Klar!

Relaterade artiklar