Hemlig chokladmousse med mandelsmör

Den här chokladmoussen blev förödande god. Hemligheten är dels mjuk tofu, som gör den silkeslen i konsistensen, men även mandelsmör, som förutom en rik mandelsmak ger en extra fyllig känsla.

Mjuk tofu
Mjuk tofu eller silkestofu är en variant av tofu med mer vatten. Det gör den mjuk i konsistensen, perfekt för desserter. Men den är även god att mixa ner i smoothien.

Hemlig chokladmousse med mandelsmör

6 portioner

300 g mörk choklad, hackad
400 g mjuk tofu
2 dl mjölk, t ex mandelmjölk
4 msk mandelsmör

2 msk lönnsirap
1 tsk vaniljessens
en nypa flingsalt

Saltrostade mandlar
1 dl mandlar
½ tsk salt

Servering
vispgrädde, t ex havre- eller sojabaserad

1. Hacka den mörka chokladen fint och smält försiktigt i mikron eller över ett vattenbad.
2. Häll ner i en mixer tillsammans med mjuk tofu, lönnsirap, vaniljessens och en nypa flingsalt. Mixa till en slät kräm och fördela i glas eller egengjorda chokladskålar.
3. Rosta mandlarna tillsammans med saltet i en torr stekpanna tills mandlarna får fint med färg. Häll över på en tallrik och låt svalna. Hacka grovt.
4. Vispa grädden fast och fluffig. Söta eventuellt med socker eller annan sötning.
5. Dekorera chokladmoussen med vispad grädde och saltrostade mandlar.