Annons
Cape Ad

Hemkarantän? Vad är bra att ha hemma?

Om man behöver klara sig några dagar upp till två veckor hemma, vilken mat kan vara bra att ha på lager?

För det första vill jag bara säga att vi måste alla vara lugna och rationella. Jag såg själv hur folk fullkomligt länsade hyllorna på mitt Hemköp igår som att det var Armageddon. Tvätta händerna ofta, hosta i armvecket, pilla inte dig i ansiktet, försök att hålla avstånd till folk och var hemma om du är sjuk. Med det sagt: Var inte självisk, för var det något man kunde se var det att folk enbart tänkte på sig själv. Hemläxa!

Psst… glöm inte att det även går att beställa mat på nätet som de ställer utanför dörren.

Om du i värsta fall skulle bli smittad av Covid-19 och försätts i hemkarantän, så kan du fortfarande få mat levererad fram till dörren (t ex färskvaror), men här kommer tips på saker som faktiskt klarar sig i två veckor och längre.

Ät gott
Mitt första tips är att äta gott även fast du inte kan lämna hemmet i den utsträckning du vill. Mat gör oss glada och du behöver inte kompromissa med det bara för att du sitter i hemkarantän.

Baljväxter
Både torkade och konserver. Perfekta proteinkällor som du kan använda till allt från bollar, soppor, grytor och gratänger. Jag gillar att ha en rad olika hemma oavsett för att skapa variation. Kikärter, kidneybönor, svarta bönor, gröna och röda linser, belugalinser mm.

Pasta
Torkad pasta håller i evigheter och är omtyckt av alla. Finns i flera olika varianter.

Spannmål
Glöm inte bort alla andra torra spannmål som quinoa, havreris, ris, bulgur, bovete, mathavre, korn mm. Riktigt matigt, mättande och prisvärt.

Krossade tomater & tomatpuré
Med krossade tomater som grund får du en fyllig smak i grytor, såser och soppor. Samma sak gäller för tomatpuré. Ett billigt sätt att ge smak till mycket. Tänk belugabolognese. 

Fett
Flytande oljor som rapsolja och olivolja håller ju i rumstemperatur och bidrar både med fett, smak och fyllighet till mat.

Växtbaserade drycker
Fördelen med i princip alla växtbaserade drycker på tetra är att de håller i rumstemperatur. Ha en blandning olika, från sötade, osötade och smaksatta så har du för alla tillfällen. Havremjölk, kokosmjölk, sojamjölk, mandelmjölk, ärtmjölk mm.

Kryddor & buljong
Som sagt, bara för att du är fast hemma behöver du inte kompromissa med smaker. Torkade kryddor och buljong har dessutom lång hållbarhet.

Lök
Gul lök, rödlök och vitlök ger mycket med smak till allt och har dessutom bra hållbarhet. Det här är något jag alltid har hemma.

Rotfrukter
Färska grönsaker och frukt kan bli ledsna ganska snabbt, men rotfrukter är uthålliga saker som inte bara håller länge men bidrar med mycket smak i soppor, grytor och gratänger. Eller bara rosta i ugnen.

Nötter & frön
Här pratar jag både hela nötter och frön, samt nöt- och frösmör som jordnötssmör och tahini. Det ger krispig och bra fetter och går att använda både i biffar, strö över sallader och grytor eller bara äta som de är.

Något gott
Mörk choklad, chips, torkad frukt eller vad du nu gillar. Det är du minst sagt värd om du behöver sitta hemma och uggla.