Helt rätt med vegorätt

Hela tiden slås vi av nya revolutionerande steg i vegoväg, och nu är det äntligen dags för Sveriges första helt vegetariska matlagningsprogram! Hurra! skriker vi på VEGO och vi fick såklart tag på Karoline Jönsson och Elenore Bendel Zahn som kommer att fresta oss i rutan med sin gröna mat.

Text: Mattias Kristiansson   Foto: SVTruta

– Helt vilt kul! Precis så känner Karoline och Elenore inför den hedersamma uppgiften.
För visst har vi i vegovärlden väntat. Från gröna drömmar och Facebook-uppror till tissel och tassel om att något kanske höll på att hända. Och så en dag blev det officiellt att SVT sparkar igång ett vegetariskt matlagningsprogram, med start den 19 januari. De två som fick uppdraget att inspirera och vägleda folket i landet lagom över till den gröna sidan är alltså Karoline och Elenore, två tjejer som passande nog bor i samma lilla kommun i södra Skåne.
På varsin sida om åkern började de ovetandes om varandra att utforska vad naturen och trädgården hade att erbjuda. Några år senare träffades de tack vare att de båda hade börjat
fotografera och blogga om mat. Med passionerad entreprenörsanda driver båda nu sina egna företag.

vegoratt1Varför vego?
– Jag väljer vego för att det känns som det mest självklara, att kunna stå utanför djurindustrin och äta med gott samvete, förklarar Karoline. Hon har bara ätit vego i fyra år, men hennes matfilosofi har redan smittat av sig på hela familjen, där samtliga idag föredrar grönt.
För Elenore har medvetenheten om jordens hälsa suttit i länge. När hon började laga mat på yogaretreater insåg hon hur bra hon mådde av att äta vegetariskt och mestadels veganskt, så det föll sig naturligt.
– Ekologiskt, näringstätt och sanslöst gott för jord och kropp är det som gäller.
Man kan ju verkligen undra varför det har tagit så lång tid för ett vegetariskt matlagningsprogram. Men vem orkar tänka på det nu? Den stora frågan är ju – vad kommer vi att få se i programmet? Karoline och Elenore förklarar att det blir ett schyst brett utbud av recept på frukost, dryck, snacks, luncher och middagar där grunden är hela rena råvaror. Det är mat som alla ska kunna laga i sin vardag.
– Detta är verkligen ett störtskönt program för alla.

Och så till frågan som många ställer sig – blir det lakto-ovo- vegetariskt eller veganskt?
– Recepten är fria från ägg och mjölk. Det enda vi har plockat in från djurriket är lokalproducerad och ekologisk honung och bipollen.

Något annat kul ni kan avslöja om programmet?
– Eftersom vi valde att inte göra ett studiobaserat matprogram har inspelningarna tagit oss till rätt så löjligt roliga situa- powergrottioner. Som när vi stod fullt påklädda i en sjö, nästan ramlade i OCH skulle äta samtidigt. När vi letade efter chokladtryfflar i en enorm ihålig ek eller när vi hade solkattskrig och dansade med trilskande såpbubblor i trädgårdslandet.

Och avslutningsvis. Nu i vintertid, vad äter ni helst då?
– Jag lever på mustiga grytor och kryddiga soppor, berättar Karoline. Elenore kan inte annat än att hålla med och slänger gärna in lite fönsterbrädesodlade groddar och microgreens också.
– Man kan ju inte annat än att älska alla lustiga och dunder- sköna rotsaker och kålsorter vi har här i Sverige under denna säsong.

 

För recept på powergröt med äpple, klicka här.     —>