Guldig buljong blandat med ett helt färgspektra av grönsaker – det här är utan tvekan en av de vackraste grytor jag har skådat. Här serveras den med med rouille, en halvhet paprikaröra.

11 mar 2020

6 portioner

Bouillabaisse
1 gul lök, finhackad
1 purjolök
, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl olivolja
1 litet fänkålsstånd eller 0,5 stort
, hackad
1 gul eller grön squash
, hackad
2 morötter, tunt skivad
5 tomater
, hackade
2 msk finhackad persilja
1 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
1 tsk mortlade eller malda fänkålsfrön
1 paket saffran
rivet skal från 1 apelsin
saften från 0,5 apelsin
2 dl vitt vin
8 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 paket sockerärtor
salt
svartpeppar

Rouille
1 potatis
, tärnade
1 röd paprika, hackade
4 vitlöksklyftor, krossade
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad timjan
1 krm cayennepeppar
1 dl olivolja
salt svartpeppar

Bouillabaisse
1. Fräs gul lök, purjolök och vitlök i olivoljan tills all lök har blivit mjuk och lätt genomskinlig.
2. Häll ner fänkål, squash och morötter och låt svettas med i några minuter.
3. Blanda ner tomater tillsammans med persilja, lagerblad, timjan, basilika, fänkålsfrön, saffran, apelsinskal och saft, vitt vin, vatten och buljongtärning. Låt koka upp och sjud tills alla grönsaker är mjuka men fortfarande har kvar lite av sitt tuggmotstånd. Det tar ungefär 15 minuter.
4. Kasta ner sockerärtorna och låt dem koka med i två minuter tills även de är mjuka.

Rouille
1. Koka potatis och paprika mjukt, det tar cirka 15 minuter.
2. Häll av vattnet och mixa dem tillsammans med övriga ingredienser i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer. När du har en slät, rödskimrande kräm smakar du eventuellt av med mer salt och svartpeppar.

Relaterade artiklar