Havspudding

Det här är en vegofierad laxpudding med läcker lök, morot och fänkål istället. Riktigt god med en klick dillsmör och en glad sallad till.

4 portioner

600 g kokt potatis
1 fänkålsstånd, tunt skivat 1 gul lök, tunt skivad
200 g morot, tunt skivad
0,5 dl finhackad dill
2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
200 g fast tofu
salt
vitpeppar

Dillsmör
75 g smör, t ex mjölkfritt
0,5 dl finhackad dill
salt
vitpeppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skiva potatisen tunt.
3. Glöm inte att skära bort den hårda roten på fänkålen. Stek fänkål, gul lök och morot i lite olja tills allt mjuknar och löken blir lätt transparent.
4. Vänd ner dillen och krydda med salt och peppar.
5. Mixa ihop grädde, tofu, salt och peppar i en blender eller med hjälp av en stavmixer.
6. Varva potatis och blandningen med fänkål, gul lök och morot i en gratängform.
7. Häll på tofumixen och rör runt försiktigt. Gratinera allt i 40 minuter.
8. Ta ut och servera tillsammans med dillsmör och en god sallad.

Dillsmör
Rör ihop samtliga ingredienser.

 

Recept: Mattias Kristiansson    Foto: Eva Hildén