Havreris – svenskodlat och klimatsmart

Fazer lanserar Havreris under varumärket Frebaco – ett svenskt, närodlat och klimatsmart alternativ till vitt ris och med bara en sjättedel klimatpåverkan* jämfört med ris från Thailand.

Havren som används i Havreriset växer på den bördiga Västgötaslätten och odlas inom en radie på högst 10 mil från Fazers kvarn i Lidköping. Havreriset består av hela havrekärnor som ångbehandlats och polerats för att nå den korta koktiden på 13 minuter. Processen är skonsam och gör att Havreriset behåller havrekärnans näringsinnehåll.

– Just nu investerar vi 160 miljoner kronor i att fördubbla havrekapaciteten i Lidköping. Vi är stolta över att lansera Havreris som är en helt ny innovativ produkt och ett viktigt steg i Fazers satsning på växtbaserad mat, säger Mats Liedholm, vd, Fazer Sverige.

Havreriset är klimatsmart, innehåller väsentligt bättre näringsvärde än det importerade vita riset. Havreriset har 67 procent mer protein, 7,5 gånger mer kostfibrer, fleromättade fettsyror samt 26 procent mindre kolhydrater.

Havreriset kan med fördel bytas ut mot vanligt vitt ris eller matris och har ett brett användningsområde i allt från varma och kalla sallader, risottoris, pesto, vegetariska biffar, till risgrynsgröt och bakverk.

Frebaco Havreris lanseras i Sverige under vecka 8 på ICA, Hemköp, Willys, Tempo, City Gross samt på Mathem.se och Mat.se. Rekommenderat pris: 27,90 för 1kg. Hållbarhetstiden är ett år. Havreris finns i samma hylla som övrigt ris.