Jag är uppvuxen på leverpastej och fick en nostalgichock när jag första gången smakade på den här veganska varianten. Den smakar som... pastej. Jättegott på mackan med skivade rödbetor eller ättiksgurka.

13 dec 2019

0,5 gul lök, finhackad
1 msk rapsolja
2,5 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 dl havregryn
12,5 g jäst
0,5 dl ströbröd
1 krm torkad timjan
1 krm oregano
en nypa salt

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Fräs den gula löken i oljan tills den mjuknar och blir lätt transparent. Häll ner i en skål.
3. Häll ner grädde, havregryn, jäst, ströbröd, timjan, oregano och salt. Blanda väl.
4. Skrapa ner smeten i en form på ca 5 dl och baka pastejen i 1 timme. Låt svalna helt.