Havrebröd med lönnsirap

Det här havrebrödet med lönnsirap är helt knådfritt och sköter sig själv mest hela tiden. Minimalt med jobb och maximalt med smak.

Det här blev så himla gott. Du kan antingen förbereda degen på kvällen och baka ut på morgonen. Jag gillar att vända på det och förbereda på morgonen. Baka ut på kvällen efter jobbet och sen ha ett gott bröd till frukost precis när jag vaknar. Men där gör du som du själv vill. Det är inspirerat av ett recept från Food52 men jag har ändrat volymerna något.

12 dl vetemjöl special
3,5 dl havregryn
0,5 tsk torrjäst
2 tsk salt
0,75 dl lönnsirap
50 g smält smör, t ex mjölkfritt
5,5 dl vatten, rumstempererat

  1. Blanda vetemjöl, havregryn, torrjäst och salt i en bunke.
  2. Häll ner lönnsirap, smör och vatten. Arbeta ihop till en kladdig deg.
  3. Plasta in bunken och låt stå i rumstemperatur i 8 timmar eller över natten.
  4. Vänd ut degen och mjöla lätt. Forma till en limpa. Lägg på en väl mjölad kökshandduk och täck. Låt jäsa i 1 timme.
  5. Sätt under tiden ugnen på 230 grader. Ställ in en stor gjutjärnsgryta i ugnen och låt bli varm.
  6. När degen har jäst klart tar du ut grytan. Var försiktig, den är galet varm. Lyft av locket och vänd ner brödet. Lägg på locket.
  7. Grädda i 30 minuter med lock och ta sedan av locket. Grädda i ytterligare 15-20 minuter tills brödet har fått vackert med färg.
  8. Ta ut och låt svalna helt innan du skär i det.