Hasselnötssemla med chokladgrädde

Klassiska semlor i all ära, men har du testat att byta ut mandelmassan mot hasselnötskräm? Åh herregud! Och chokladgrädde! Såld!

16 st



Vetedeg
2 tsk kardemummakärnor
50 g smör, t ex mjölkfritt (kokos- eller rapsolja går också bra)
2,5 dl mjölk, t ex soja-, havre- eller mandelmjölk
25 g jäst
2 dl naturell yoghurt, t ex sojayoghurt
0,5 dl ljus sirap
en nypa salt
9 dl vetemjöl

Hasselnötsfyllning
200 g hasselnötter
1,5 dl florsocker
0,5-1 dl vatten

Chokladgrädde
5 dl vispgrädde, t ex Alpro Airy & Creamy
2 msk florsocker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

100 g mörk choklad, smält


Vetedeg
Mortla kardemummakärnorna och smält med smöret i en kastrull. Blanda ner mjölken och häll ner allt i en bunke.
Lös upp jästen i degspadet och rör sedan ner yoghurt, sirap och salt.
Häll nu ner lite mjöl i taget tills du får en fast deg. Knåda degen i 10 minuter. Enklast är att ta hjälp av en hushållsassistent.
Täck bunken med en kökshandduk och låt jäsa i 1 timme.
Vänd ut degen på ett mjölat bakbord och dela den i 16 bitar. Rulla till runda bollar och lägg dem med skarven ner på bakplåtspappersklädda plåtar.
Täck plåtarna med en kökshandduk och låt jäsa i ytterligare 45 minuter. 
Grädda vetebullarna i 225 grader i 10 minuter. Ta ut och låt svalna helt.

Hasselnötsfyllning
Släng ner hasselnötter i en matberedare och mixa till ett fint pulver.
Häll ner florsockret och fortsätt att mixa tills det går ihop till en slät hasselnötsmassa.
Häll ner lite vatten i taget och mixa ihop tills du får en lagom lös hasselnötskräm.

Vispad grädde
Vispa grädden fast och fluffig. Vispa ner florsocker, kakao och vaniljsocker.

Skär av toppen på vetebullen. 
Gröp ur underdelen och fyll med mandelmassekräm
.
Spritsa grädde över och toppa med locket. Ringla smält choklad över semlan. Klart!