Hasselnötslimpa med salvia

Det här kan vara ett vegetariskt alternativ till julskinkan eller bara en ny favorit på ditt gröna julbord.

Det här är utan tvekan min nya ”julskinka”. I år skippar jag griljerad kålrot och rotselleri och gottar mig i gröna linser, champinjoner, hasselnötter och salvia. Jag serverar glazen bredvid så att folk själva kan klicka på, eller om man hellre föredrar en sked kryddigt äppelmos.

Hasselnötslimpa med salvia

1 1⁄2 dl gröna linser
2 gula lökar, finhackade
200 g champinjoner, hackade
2 msk tomatpuré
2 1⁄2 dl havregryn
2 dl hasselnötter
250 g fast tofu
2 msk ljus sojasås
2 msk skånsk senap
2 msk finhackad persilja
2 tsk salvia
salt
peppar

Glaze
1⁄2 dl ketchup
1⁄2 dl äppelmos
1 msk grov senap
2 tsk äppelcidervinäger salt
svartpeppar

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Olja en brödform, 1 1⁄2 liter.
  3. Koka de gröna linserna mjuka enligt anvisningarna på förpackningen.
  4. Fräs den gula löken och champinjonerna i lite olja tills löken mjuknar och svampen har släppt all sin vätska. Blanda ner tomatpurén och låt fräsa lite till.
  5. Mixa havregryn och hasselnötter till ett fint mjöl i en matberedare. Häll ner lök- och svampröran, tofu, sojasås, senap, persilja, salvia, salt och peppar. Fortsätt mixa till en hyfsat slät färs.
  6. Skrapa ner färsen i den förberedda formen och jämna till ytan. Gratinera i ugnen i 40-50 minuter.
    Ta ut och låt svalna något innan du vänder upp den på ett serveringsfat.

Glaze
Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål. Servera till hasselnötslimpan.