Den här marockanska soppan blir härligt aroma­tisk av kryddor som saffran, kummin, kanel och koriander och är också väldigt mättande då den baseras på både linser och ärtor. Eftersom den smaksätts av saffran brukar det bli en favorit i november när jullängtan så smått börjar smyga sig på.

11 Nov 2019

8 portioner

2 gula lökar olivolja
2 morötter
0,5–1 g saffran (1–2 påsar)
1 tsk mald kummin
0,5 tsk korianderfrön
1 tsk mald kanel
1 kruka koriander
2 tetror krossade tomater à 500 g
8 dl vatten
2 dl torkade puylinser
6 dl kokta gula ärtor eller kikärtor (2 tetror à 400 g)

1. Skala och strimla löken tunt, fräs i olja i en gryta tills den börjar få färg.
2. Skala och skär morötterna i bitar, tillsätt dessa.
3. Mortla de torra kryddorna, rör ner i grytan och fräs ytterligare 1 minut.
4. Hacka korianderstjälkarna fint och tillsätt dem tillsammans med krossade tomater och vatten. Låt sjuda 30 minuter under lock, tillsätt sedan linserna och låt sjuda ytterligare 30 minuter.
5. Tillsätt ärtorna när 10 minuter av koktiden återstår. Grovhacka korianderbladen och toppa soppan med dessa vid servering.

 

Recept och foto: Karoline Jönsson

I Karoline Jönssons senaste kokbok Värmande vego (Norstedts) bjuds det på just det – varm, omfamnade grön mat med inspiration från hela världen. Här finns även en hel del grundrecept som egen korv, mjölk, tofu m.m.