Annons
Cape Ad

Intervju med veganska Hälsocafét i Stockholm

Cornelia driver det populära hälsocaféet i Stockholm. Helt veganskt och helt fantastiskt. Här är lite om deras resa!

Psst… du vet väl att Vegan Vikings intar Stockholm 1-6 november. Läs mer om eventet här.
Målet är att utmana stereotyperna som ofta är knutet till vegansk mat, och visa hur delikat vegansk mat kan smaka och få dig att testa något nytt varje dag. Det blir en vecka med ”greasy vegan”, vegansk ”food porn” och syndiga desserter som du bara kan ta del av genom Yelp-appen. Vi snackar 50 %, 2 för 1, eller en ny vegansk mattrend som ännu inte nått Stockholm.

Så hur får man inspiration? Man inspirerar fantastiska vegomänniskor, som Cornelia på det helt veganska stället Hälsocafét (Hornsgatan 61, Stockholm). Här hittar du mumsig, hälsosam mat, acai bowls, desserter mm.

Hur kom det sig att du öppnade Hälsocafét?
– Jag har jobbat mycket med mat och café och tycker det är roligt. Jag har alltid velat jobba mer med veganskt och inte vanligt fik och när jag var i Los Angeles hittade jag många ställen som hade det konceptet jag tyckte om. Det fastnade. Sen blev jag uppringd av en leverantör som rekommenderade mig till min finanspartner. Jag berättade vad jag ville göra, vi pratade, han tyckte det var jättebra och vi körde. Jag och Sofie är köksansvariga och Matilda är ansvarig för caféet. Vi pratar ihop oss och folk får komma med förslag.

Vad har du gjort innan
– Jobbat som platschef på många mindre caféer och kedjor.

Hur får du inspiration?
– Jag och Sofie gör det tillsammans. Pratar fram det, kollar lite not Sydney och L.A, annars är det mest det vi pratar fram. Om årstider, vad är vi sugna på.

Kommer ni på alla recept själv?
– Vet inte riktigt, jag och Sofie pratar ca 2 timmar varje kväll. Kanske har vi sett något på Pinterest som verkar spännande. Annars från scratch. Har man en bra grundkunskap om vad som behövs för att saker och ting ska hålla ihop eller passar ihop så brukar det gå bra.

Hur lång tid tar det från idé till färdigt på menyn?
– Beroende på om det är en specifik sak eller en hel meny kan det ta från en dag till en månad. En hel meny ska passa ihop och det tar tid. Enskilda saker går snabbt.

Har ni fått göra om en färdig produkt någon gång?
– Vi hade en sallad när vi öppnade som kanske var lite för svår. Det var en bas med grönkål och cashewdressing. Vi spädde ut den med vanlig sallad och quinoa och då passade det bättre. Vårt jordnötssmör (gör själva) var folk från börja lite skeptiska emot men nu har de vant sig. Ett tag funderade vi på om vi skulle köpa in men vi ville göra det själva så vi fortsatte.

Berätta om dina stammisar?
– Många acai-stammisar på morgonen med egna önskemål. Vi har en del stammisar som beställer samma sak varje dag och många Instagram-stammisar som kommer hit ofta. Vi hade ett gäng amerikaner som kom varje dag i två veckor och som ville köpa våra kläder.

Hade du som målsättning att bli 100 % vegansk från början?
– Ja, men jag ville plocka bort lite i taget istället för att en dag från en annan.

Fanns det några utmaningar att bli 100 % vegansk?
– Det var väl lite så där att hitta något som har sälta som t ex feta. Istället för att hitta något veganskt alternativ hittade vi andra sätt.

Hur har det tagits emot?
– Mestadels positiv feedback.

Vad ser du dig själv och Hälsocafét om 2 år?
– Jag hade gärna sett oss på fler ställen i stan och kanske även andra städer. Vi får se i framtiden.

Har du några tips till de som vill få in mer grönt i livet men tycker det verkar svårt?
– Jag tror på att prova på enklare saker som mjölken i kaffet, inte göra det så svårt och konstigt. Lika enkelt som att äta kött och potatis är det bara att byta ut köttet. Många är rädda för att det ska vara komplicerat och att de inte ska bli mätta. Byt ut de enklare grejerna det leder till stora förändringar. Prova att äta enligt säsong.