Hallon- och mandeltårta med italiensk maräng och kanderade mandlar

Här är den magiska mandeltårtan alla häpnade över på VEGOs kronskiva. Maffig mandelkaka, fluffig maräng och mousse samt kanderade mandlar.

Recept: Johanna Nystedt  Foto: Linus Hallgren

Mandelkaka
8 dl mandelmjöl
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
50 g mjölkfritt margarin
2,5 dl kokosgrädde
2,5 frysta hallon
0,5 msk potatismjöl

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Lägg ner en rundel bakplåtspapper i botten på en springform 24 cm i diameter.
3. Blanda ihop mandelmjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en skål.
4. Rör ner margarin och kokosgrädde.
5. Blanda hallon och potatismjöl och strö ut över kakan. Tryck ner lätt.
6. Grädda kakan i 30-40 minuter.

Hallonmousse
4 dl frysta hallon
2,5 dl strösocker
3 dl sojagrädde, vispbar som Alpro Cuisine vispbar
1,25 tsk agar

1. Koka upp hallon och socker i en kastrull tills sockerkristallerna har smält.
2. Pressa bärmoset genom en sil ner i en kastrull så att du får en slät hallonsås.
3. Tillsätt agar och koka upp på låg värme, under omrörning, i 2 minuter. Dra av kastrullen från plattan och låt hallonsåsen svalna något.
4. Vispa upp sojagrädden till sin hårdaste konsistens och vänd ner den i hallonsåsen så du får en slät mousse. Häll hallonmoussen över mandelbotten och låt stelna i kyl eller frys. Spara ca 2 dl mousse till dekoration.

Italiensk maräng
1,5 dl strösocker
0,5 dl kikärtsspad + 0,75 dl kikärtsspad
1/3 krm vinsyra

1. Koka upp strösocker och 0,5 dl kikärtsspad och låt det bli 115 grader varmt, här behöver du en termometer. Låt svalna något.
2. Vispa upp resterande 0,75 dl kikärtsspad och vinsyra till ett fast skum. Häll sedan ner den heta ”sirapen” lite i taget i skummet och vispa tills marängen är någorlunda sval igen och mycket fast.
3. Bred marängen över hallonmoussen.
4. Bränn av marängen med en brännare för att få fin färg.

Kanderade mandlar
3 msk ljus sirap
1,5 msk strösocker
0,5 tsk salt
200 g sötmandel

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Rör ihop sirap, socker och salt i en stekpanna. Låt blandningen koka ihop ett par minuter.
3. Blanda ner sötmandeln. Ställ in pannan i ugnen på mellersta falsen i ca 15 minuter (eller häll ut mandlarna på bakplåtspapper och ställ in den). Rör om med gaffel efter halva tiden.
4. Häll över nötterna på ett nytt bakplåtspapper. Separera nötterna från varandra med en gaffel och låt svalna. Var försiktig så du inte bränner dig.
5. Garnera sedan tårtan med hallonmousse som är kvar, färska hallon och de kanderade mandlarna.