Gurkor älskar rock – men avskyr jazz

Det är vad ett vetenskapligt experiment genomfört av växtforskaren Graham Brown från University of Sydney visar.

Under tio års tid har Brown ägnat sig åt att mäta gurkors känslighet för yttre stimulering som musik, doft och närhet. Resultatet visar bland annat att gurkor som exponeras för rockmusik växer sig större, godare och jämnare än de som utsätts för jazz. Bakom experimentet står teamet bakom Hendrick’s Gin, världens enda gin gjord på bland annat just gurka.

I studien utsattes tre gurkgrupper för tre olika musikgenrer på hög volym: klassisk, jazz och rock. En fjärde grupp gurkor fick växa i tystnad. Resultatet visar att gurkorna som lyssnade på jazz blev fult böjda och fick mycket spetsiga kanter, medan de som lyssnade på klassisk musik som Beethoven och Bach fick ett mycket lysande friskt och glänsande skal. Allra bäst mådde gurkorna som exponerades för rock-musik; de blev större, godare, mer cylindriska till formen och med ett jämnt mörkgrönt skal.
– Resultatet är faktiskt smått häpnadsväckande. Att växter känner och svarar på akustisk energi visste vi sedan tidigare; men att just gurkor skulle uppvisa en sådan specifik musiksmak – det hade vi absolut inte förväntat oss, säger Graham Brown.

Varför inte odla dina egna gurker och spela lite trevlig musik för dem, så att de är starka och redo att fira Gurkans dag den 14 juni? :-)