Grytor överlag är perfekta när du vill äta mer hela baljväxter. De suger åt sig av alla smaker och blir så mumsiga. Ett tips jag ger till alla som vill få in mer hela baljväxter och mindre processade produkter är att köra hälften hälften. Hälften färs och hälften linser eller bönor. Så gjorde jag här med den vackert svarta belugalinsen.
Dryckestips i samarbete med Hermansson & Co AB
Hola MZ Mi Corazón by Måns Zelmerlöw, 2022
Fylligt och generöst rött vin som är hämtat från det soliga vinområdet Jumilla i sydöstra Spanien. Passar utmärkt till medelkraftiga och kraftiga rätter eller till plockmat. Självklart är det både ekologiskt och veganskt!
Finns på ett flertal Systembolag och i Systembolagets beställningssortiment för 249 kr.
Gulasch 50/50 med färs och belugalinser
4 portioner
200 g vegofärs
2 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 röda paprikor, i bitar
4 stora potatisar, i bitar
2 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
1 tsk mald kummin, mortlad
2 burkar krossade tomater à 400 ml
6-8 dl vatten
2 lagerblad
1,5 dl belugalinser
8-10 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärning
salt
svartpeppar
Servering
gräddfil, t ex Planti Sour Dream
gott bröd
- Jag gillar att börja fräsa färsen först så att den får fint med färg.
- Ner med lök och vitlök. Låt fräsa med tills den mjuknar.
- Vänd ner paprika, potatis och tomatpuré. Låt fräsa med i 1-2 minuter.
- Häll nu ner resterande ingredienser. Jag brukar hålla igen lite på vattnet och hälla på om grytan känns för torr.
- Låt koka upp och sedan sjuda i 30-40 minuter eller tills linserna är mjuka. Häll på mer vatten om det behövs.
- Smaka av med salt och peppar.
- Servera med gräddfil och ett gott bröd.