Guacamole- och salsafest!

Bjud in till fest med egen guacamole, tomatsalsa och majssalsa. Bara fyll upp en skål med nachos och hugg in.

Bjud in till fest med egen guacamole, tomatsalsa och majssalsa. Bara fyll upp en skål med nachos och hugg in.

När jag, min kompis Louise och mitt ex Jonas var i New York tillsammans så trillade vi förbi
en mexikansk restaurang med uteservering och tänkte: ”Vad som helst, bara inte en meter till!”. Vi beställde in nachochips med guacamole och satt och väntade glatt. Minuterna gick, första ölen slank ner, och jag började bli smått irriterad. Hur svårt är det att sno ihop en guacamole!? Jag gick in för att påminna dem när jag såg en kvinna stå och stöta ihop vår guacamole för hand i en stor mortel.
Jag blev nästan gråtmild av glädje (och kanske utmattning) och när den väl kom ut åt vi den med andakt och hoppades att den aldrig skulle ta slut.

Vegofavoriter

I Mattias Kristianssons kokbok Vegofavoriter (Bokförlaget Semic) samsas varmrätter, smårätter och desserter i en salig blandning. Allt enligt mottot ”det godaste jag någonsin har ätit”.

Guacamole och salsa

Fyll upp en skål med nachochips och gå loss på egengjord guacamole, tomatsalsa och majssalsa. Ja, det här kan till och med räcka som en middag eller bara snacks. Du kan servera det som en del av en större texmex-middag också.

Guacamole

3 mogna avokador
½ rödlök, finhackad
1 tomat, finhackad
1 färsk röd chili, finhackad
2 lime, saften
salt

Mosa sönder avokadon med en gaffel. Blanda med övriga ingredienser.

Majssalsa

3 dl majskorn
½ röd paprika, finhackad
½ grön paprika, finhackad
½ gul lök, finhackad
2 msk äppelcidervinäger
2 msk vatten
2 tsk strösocker
2 msk finhackad koriander
½ tsk salt

Blanda allt i en skål.Låt stå i 10 minuter innan servering.

Klassisk salsa

4 tomater, finhackade
1 msk tomatpuré
1 gul lök, finhackad
1 jalapeño, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 lime, saften
salt

  1. Krossa två av de hackade tomaterna
    med en gaffel, slev eller mortel. Du kan
    även mixa dem lätt med en stavmixer.
  2. Blanda samtliga ingredienser i en skål.
    Smaka av med salt.
  3. Låt stå i 10 minuter innan servering.