Ungefär som en indisk gryta och perfekt att laga till många. Var försiktig så att du inte kokar de gröna grönsakerna för länge för då blir de bruna och det är inte snyggt.

Annons
15 mar 2021

4 portioner

1 blomkålshuvud
4 potatisar, i bitar
1 gul lök, halverad och skivad 2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tumstor bit ingefära, riven 1 grön chili, finhackad
3 msk rapsolja
4 tsk gurkmeja
2 tsk malen koriander
2 tsk kardemumma
2 tsk spiskummin
2 tsk svartpeppar
salt

1 burk kokosmjölk à 400 g
1 stor rödlök
1 knippe sparris
1 msk rapsolja
2 msk vitvinsvinäger
6 dl färsk spenat

Till servering
4 dl kokt basmatiris eller annat valfritt ris
blandat med hackad salladslök hackad färsk koriander
sesamfrön
1 lime, i fyra klyftor

  1. Dela blomkålen i små buketter och hacka stjälken.
  2. Skala potatisarna och skär i små bitar. Häll rapsoljan i en stor kastrull, tillsätt gurkmeja, koriander, kardemumma, spiskummin och svartpeppar. Stek kryddorna
    i ungefär 1 minut.
  3. Tillsätt sedan lök, vitlök, blomkål, potatis, riven ingefära och chili. Rör om ordentligt så att allt blandas.
    Salta och stek på medelhög värme tills löken är mjuk. Tillsätt då kokosmjölken och låt koka i 15 minuter.
  4. Skiva under tiden sparrisen i trevliga bitar.
  5. Skala och skiva rödlöken i tunna halvmånar, stek den mjuk i rapsoljan, höj värmen, tillsätt vitvinsvinägern och låt det koka ihop i 2 minuter.
  6. Tillsätt sparrisen i grytan och låt koka i ytterligare 2 minuter. Ta sedan grytan från plattan och vänd ned spenaten.
  7. Servera grytan med ris, koriander, sesamfrön, lime och rödlöken.

Med Siri Barjes bok ”Ett stekt ägg är också middag” (Bonnier Fakta) vill hon nå ut till alla vegetarianer och kötttätare som vill äta mer grönt. Enkelt, kravlöst, färgglatt och välsmakande. En lakto- ovo-vegetarisk kokbok med mycket veganskt.