Basen i en rad olika surdeg eller grunden i en frasig dessert i VEGO:s höstnummer 2016.

9 sep 2016
Okej, ett första tips… om du tycker det är svårt att få igång din surdeg, besök ditt närmsta bageri och be om en klick. Men känner du för en rolig utmaning så är här ett grundrecept på en vanlig vetesurdeg.

Vetesurdeg
120 g vetemjöl special, helst ekologiskt
120 g vatten

Dag 1 – morgon
Vispa ihop vetemjöl och vatten i en bunke. Täck väl med plastfolie och låt stå framme i rumstemperatur.

Dag 1 – kväll
Vispa ner 60 g vatten och 60 g vetemjöl. Täck med plastfolie och låt stå kvar i rumstemperatur över natten.

Dag 2 – morgon
Rör ner ytterligare 60 g vatten och 60 g mjöl. Täck åter igen med plastfolie. Om den bubblar på härlig nu så är den igång och lever. Ställ in i kylskåpet.

Dag 3 – morgon
Mata surdegen med avslutande 60 g vatten och 60 g vetemjöl. Förvara i kylskåpet.

Dag 4
Nu är surdegen redo att användas!

Relaterade artiklar