Annons
Cape Ad

Grönt julbord ger 79% lägre klimatavtryck än traditionellt

Läs mer

Julen ger garanterat ett större klimatavtryck än du kanske tror… i alla fall om du inte väljer vego.  Oatly har därför gjort klimatuträkningar på de vanligaste rätterna på julbordet.

Livsmedel står för omkring en tredjedel av Sveriges konsumtionsrelaterade utsläpp av växthusgaser, varav kött och mejeriprodukter uppgår till 75% av dessa. För att vi ska ha en chans att begränsa den globala uppvärmningen till max 1,5 grader är det enligt WWF* en tumregel att varje lunch eller middag vi äter inte bör överstiga 0,5 kg CO2e.

Traditionell jultallrik långt över 0,5kg CO2e
Oatly har med hjälp av RISE klimatdatabas för livsmedel** räknat på klimatavtrycket för de vanligaste rätterna på det traditionella julbordet. Uträkningen visar att en traditionell jultallrik släpper ut nästan fem gånger mer än en växtbaserad – hela 1,8 kg CO2e. De största klimatbovarna på julbordet är de animaliska rätterna, men genom att byta ut vissa ingredienser mot växtbaserade alternativ kan man enkelt påverka sitt klimatavtryck. En jultallrik med samma rätter men med växtbaserade ingredienser släpper nämligen endast ut 0,5 kg CO2e – en besparing på 1,8 kilo CO2e per tallrik.

Om vi svenskar*** i snitt äter två julbord var varje år blir det en möjlig besparing om nästan 26 000 ton CO2e – varje jul. Det är nästan lika mycket som 9000 flygresor mellan Stockholm och New York.
– Alla behöver tänka mer hållbart i köket och göra medvetna val. Genom att tänka lite nytt och vara kreativ i köket kan man själv minska sitt klimatavtryck utan att tumma på den goda smaken, säger Anna Åhnberg, hållbarhetsspecialist på Oatly.

* Källa: WWF One planet plate: https://www.wwf.se/wwfs-arbete/mat-och-jordbruk/matkalkylator/1731023- matkalkylatorn
** Källa: Rise klimatdatabas för livsmedel används för att på ett faktabaserat men förenklat sätt sprida medvetenhet om olika råvarors klimatpåverkan.
*** Källa: 5,5 miljoner vuxna personer mellan 20-64 år enl. SCB.