Annons
Cape Ad

Grönt ärtfalafel med rödbetsröra

Den här falafeln innehåller gröna ärtor vilket ger en pigg färg och söt smak. Supergoda och frasiga tillsammans med en rödbetsröra.

Den här falafeln känns så somrig på något sätt. Det måste vara de gröna ärtorna! De blir en trevlig variation för du som ätit mycket klassisk falafel. Här får kikärterna sällskap av en grön pigg smak från ärtorna. De får fin färg och är supergoda tillsammans med en enkel sallad och rödbetsröra.

gröna ärtor

Falafel på gröna ärtor

Klassisk falafel görs på endast kikärter och då blötlagda. Här gör vi en variant på konserverade (färdigkokta) kikärter som vi mixar med gröna ärtor. Det ger en fin färg och god smak som vi gillar. Det är också ett kul sätt att variera din falafel på.

rödbetshummus

Tillbehör till falafel

Jag är ganska traditionell när det kommer till falafel. Förutom att servera i en klassisk falafelrulle så gillar jag gärna en enkel sallad och någon röra. Hummus är ju en klassiker, rödbetshummus är en kul twist och här har vi gjort det ännu enklare och serverar en rödbetsröra till .

Recept: Grön ärtfalafel (vegetarisk)

4 portioner

1 burk kikärter à 400 g, ca 3 dl kokta
250 g gröna ärtor
2 msk majsstärkelse
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 tsk mald spiskummin
1⁄2 tsk mald koriander
salt
svartpeppar

Rödbetsröra
2 kokta rödbetor, i bitar
1 burk kikärter à 400 g, ca 3 dl kokta
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk olivolja
1 msk citronsaft
1⁄2 dl vatten
salt
svartpeppar

Till servering
kokt bulgur eller couscous
avokado, skivad
valfri sallad
2 morötter, strimlade

Grön ärtfalafel
1. Skölj kikärterna och tina de gröna ärtorna. Häll ner i en matberedare tillsammans med övriga ingredienser och mixa ihop till en fin smet.
2. Forma smeten till biffar och stek gyllene i generöst med rapsolja

Rödbetsröra
Mixa ihop samtliga ingredienser i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

Servering
Servera den gröna ärtfalafeln tillsammans med rödbetsröra, kokt bulgur eller couscous, avokado, sallad och morötter.