Grönsaksbiffar med ajvarsås

Jag fullkomligt älskar kikärtsmjöl i vegobiffar. Det binder helt fantastiskt, innehåller mycket protein och gör biffarna härligt krispiga.

Recept: Mattias Kristiansson Foto: Eva Hildén

Grönsaksbiffar med ajvarsås

4 portioner

Grönsaksbiffar
2 burkar kikärtor à 400 g, ca 6 dl kokta
200 g kokt potatis
2 dl gröna ärtor
1 rödlök, finhackad
1 morot, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl kikärtsmjöl
1 tsk torkad dill
1 tsk torkad oregano
1 tsk salt

Ajvarsås
2 dl yoghurt, t ex soja- eller havrebaserad
1⁄2 dl ajvar
salt
svartpeppar

Servering
rostad potatis eller ris

1. Mosa sönder kikärtor och potatis med en gaffel eller mixa lätt i en matberedare. Skrapa ner i en skål.
2. Vänd ner resterande ingredienser och arbeta ihop till en ”deg”.
3. Forma degen till biffar och stek gyllene i olja.
4. Rör ihop yoghurt och ajvar i en skål. Smaka av med salt och peppar.
5. Servera biffarna tillsammans med ajvarsåsen och valfritt tillbehör.