Pajdeg
150 g smör, t ex mjölkfritt
3 dl grahamsmjöl
2 msk vatten
Grönkålsfyllning
400 g grönkål
2 rödlökar
1 dl svarta oliver
1 tsk salt
svartpeppar
1 dl riven ost, t ex mjölkfri
Tofustanning
100 g tofu, tärnad
1 dl yoghurt, t ex sojayoghurt
2 dl mjölk, t ex osötad sojamjölk
salt
svartpeppar
Till servering
2 päron valnötter
Pajdeg
Sätt ugnen på 225 grader. Tärna smöret och kör antingen alla ingredienser i en matberedare eller nyp ihop för hand i en bunke.
Tryck ihop till en smidig deg och plasta in. Låt vila i kylen i 30 minuter.
Kavla ut degen på ett mjölat bakbord och klä en pajform med den. Pricka med en gaffel och tryck ner ett ark aluminiumfolie. Fyll pajskalet med torkade ärtor. Detta för att den inte ska puffa upp i ugnen. Förgrädda pajskalet i 8 minuter. Ta ut det och lyft bort aluminiumfolien och ärtorna. Om det är så att kanten har rasat ner på något ställe, tryck den på plats med hjälp av en gaffel. Grädda pajskalet i ytterligare 8 minuter eller tills det har fått lite färg.
Grönkålsfyllning
Riv av grönkålsbladen och släng de hårda stjälkarna. Hacka bladen grovt och koka i lättsaltat vatten i 3 minuter. Häll av vattnet.
Hacka rödlök fint och fräs tillsammans med grönkål i lite mjölkfritt smör eller olja.
Rör ner oliverna, salt, svartpeppar och ost.
Sprid ut fyllningen i pajskalet.
Tofustanning
Tärna tofun och mixa med yoghurt, sojamjölk, salt och svart- peppar i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer. Häll stanningen över grönkålen och pilla med en gaffel så att den rinner ner överallt. Gratinera pajen i 200 grader i cirka 30 minuter.
Kärna ur päronen och skär i tunna klyftor. Blanda med valnötterna och servera till pajen.