Grönsaksfyllning
1⁄2 dl olivolja
2 gula lökar, finhackade
6 vitlöksklyftor, finhackade
2 auberginer, tärnade
2 zucchinier, tärnade
2 burkar krossade tomater à 400 ml
salt
svartpeppar
Ärtig bechamelsås
1⁄2 dl olivolja
5 msk vetemjöl
5 dl matlagningsgrädde, t ex havre- eller sojagrädde
4 dl gröna ärtor
2 msk pesto, t ex växtbaserad
1 tsk salt
svartpeppar
1 paket torkade lasagneplattor
2 askar cocktailtomater
Grönsaksfyllning
1. Hetta upp hälften av oljan i en gryta eller stor stekpanna. Fräs hälften av grönsakerna tills allt har fått fint med färg och mjuknat. Häll över i en skål. Hetta sedan upp resterande olja och fräs de grönsaker som är kvar.
2. Häll ner alla stekta grönsaker i pannan och häll på krossade tomater. Låt puttra på i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Ärtig bechamelsås
1. Värm på oljan i en kastrull. Vispa ner vetemjöl och låt bubbla med en minut.
2. Vispa ner lite grädde i taget.
Puttra på under omrörning tills såsen tjocknar.
3. Häll ner ärtor, pesto, salt och peppar. Mixa till en slät sås med hjälp av en stavmixer eller häll ner allt i en blender och mixa ihop.
Lägga ihop lasagnen
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Sprid ut ett lager grönsaksblandning i en gratängform. Ringla över lite av ärtsåsen. Toppa med lasagneplattor.
3. Upprepa lagren tills du har använt allt. Översta lagret ska ha generöst med ärtig bechamelsås.
4. Halvera tomaterna och fördela över.
5. Gratinera lasagnen i 40–50 minuter eller tills den har fått fint med färg.