Grön spenatrisotto med ärtor


Grönare risotto för du leta efter! Här blandas spenat, gröna ärtor och sockerärtor i en ruskigt vackert vårig risott.

4 portioner

2 schalottenlökar, finhackade
1 dl olivolja
4 dl risottoris, t ex arborio- eller avorioris
2 dl vitt vin eller vatten
1,5 liter varm grönsaksbuljong
1,5 dl riven ost, t ex mjölkfri
salt
svartpeppar

250 g gröna ärtor, tinade
150 g spenat, fryst och tinad
125 g sockerärtor eller sugarsnaps

1. Fräs schalottenlöken i olivoljan tills den blir mjuk och lätt transparent. Använd dig av en kastrull.
2. Tillsätt riset och låt fräsa med i två minuter.
3. Häll på det vita vinet och låt koka in nästan helt.
4. Häll ner en skopa buljong och låt koka in under omrörning. Fortsätt så här tills all buljong är använd. Smaka av riset. Det ska vara mjukt men fortfarande ha kvar en liten kärna.
5. Mixa ihop gröna ärtor, spenat och 1-2 skopor buljong i en blender eller med hjälp av en stavmixer.
6. Blanda ner ärtsåsen i risotton och låt puttra in. Ta kastrullen från plattan och rör ner osten. Smaka av med salt och peppar.
7. Förväll sockerärtorna eller sugarsnapsen i kokande vatten i 30 sekunder. Servera till risotton.