Grillade zucchinispett

Jag gillar alltid att ha zucchini i någon form på grillen. Bäst tycker jag att den blir i tunna skivor så att den verkligen blir genomgrillad och mjuk.

Recept: Mattias Kristiansson Foto: Eva Hildén

Här kryddade jag den med za’atar, som är en vanlig krydda i Mellanöstern. Du hittar den i välsorterade matbutiker och på nätet, eller så gör du din egen.

Grillade zucchinispett

4 portioner

2 zucchinier
salt
2 msk za’atar, köpt eller egen
2 msk olivolja

Egen za’atar (bara blanda ihop)
1 1⁄2 tsk torkad timjan
1 1⁄2 tsk torkad oregano
1 1⁄2 tsk sesamfrön
1 1⁄2 tsk sumac

1. Skiva zucchinin i långa band med hjälp av en osthyvel eller mandolin. Blanda med salt och låt stå i 20 minuter. Skölj sedan av banden.
2. Rör ihop za’atar och olivolja. Blanda med zucchinibanden och trä sedan upp på grillspett.
3. Grilla spetten tills zucchinin har fått fint med färg.