Grilla vegetariskt: Dallasburgare

Här kommer ett recept från grillboken ”Vegan BBQ” av Mattias Kristiansson. Kryddiga bönburgare med en krämig Dallassallad, rostad lök och saltgurka. En riktig höjdare!

Vegan BBQ av Mattias Kristiansson. Vegetarisk/vegansk grillmat.
Vegan BBQ av Mattias Kristiansson. Vegetarisk/vegansk grillmat.

”När jag och min syster Lina var små brukade vi gå till en charkbutik nära där vi bodde och köpa något som de kallade för just Dallasburgare. Det var det godaste jag visste. Här är den vegofierade versionen som är minst lika god”

Så beskriver Mattias burgaren i boken Vegan BBQ, en helgrön grillbok med mat för alla veganer, vegetarianer och blandkostätande vegoälskare.

Specialpris på boken hittar du längst ner! :)

Dallasburgare (vegan), 4 portioner

Dallasburgare
1,5 dl valnötter
0,5 dl havregryn
2 burkar svarta bönor à 400 g, ca 6 dl kokta
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk majsstärkelse
1 msk sojasås
2 tsk paprikapulver
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad koriander
1 tsk senapspulver
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
svartpeppar
olivolja att pensla med

DallassalladHamburgerbrod
200 g vitkål
1 morot
1 syrligt grönt äpple
1 rödlök
1 dl krossad ananas
1,5 dl majonnäs, t ex äggfri
salt
svartpeppar

Till servering
4 hamburgerbröd
skivad saltgurka
rostad lök

Dallasburgare
1. Släng ner valnötter och havregryn i en matberedare och mixa fint.
2. Häll av spadet från bönorna och skölj dem i vatten. Låt rinna av och släng ner i matberedaren. Mixa till en hyfsat slät puré. Skrapa sedan ner i en skål.
3. Hacka den gula löken och vitlöksklyftan fint. Vänd ner i bönröran tillsammans med majsstärkelse, sojasås, paprikapulver, oregano, koriander, senapspulver, spiskummin, salt och svartpeppar.
4. Forma till fyra biffar och pensla med olivolja. Lägg på grillen tills de får en fin yta.

Dallassallad
1. Strimla vitkålen och riv moroten grovt på ett rivjärn.
2. Hacka äpple och rödlök fint.
3.Blanda ihop vitkål, morot, äpple, rödlök,
krossad ananas, majonnäs, salt och svartpeppar i en skål.

Grilla hamburgerbröden lätt. Fyll med
de nygrillade burgarna och toppa med Dallassallad, skivad saltgurka och rostad lök.

 

Bokus_vegan_bbqBokus ger 20% rabatt på Vegan BBQ!

Ange koden ”VEGANBBQ” i kassan och du får boken för 127 kr (ord. pris 159 kr)
www.bokus.com/vego