Grekisk vegofärssås med linser – Makaronia me kima

Den här färssåsen görs på Vegofärs och gula linser från GoGreen. Att ersätta lite av färsen med linser är ett smart tips för att ytterligare hålla nere kostnaderna på din färssås. Det ger också en fin färg och god smak.

I samarbete med GoGreen

Jag älskar färssåser! De är enkla att göra och går att variera i det oändliga. Den här har grekiska smaker som oregano, kryddpeppar och kanel. Supergod med kokt pasta och mängder av smakrika oliver. Jag älskar som sagt vegofärs, men är också ett stort fan av linser. Ett tips om du vill kapa matkostnaderna är att använda hälften vegofärs och hälften linser. Då får du dessutom en varierad smak och tuggmotstånd.

Svenskt GoGreens

GoGreen Vegofärs
Den här färsen är baserad på svenskodlade gula ärtor. Den är perfekt till allt från färssås, tacos och grytor till lasagne, gratänger
och wok.


GoGreen Svenskodlade gula linser
GoGreens gula linser odlas i Sverige och odlingarna sträcker sig från Mälardalen i norr till Skåne i söder. Sorten heter Flora och har en vackert gulgrön färg och är god i grytor, soppor, sallader och biffar.

Grekisk vegofärssås med linser – Makaronia me kima

4 portioner

2 msk olivolja
300 g GoGreen Vegofärs
1 rödlök, finhackad
1 morot, finhackad eller grovt riven
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk tomatpuré
2 tsk torkad oregano
¼ tsk mald nejlika
¼ tsk mald kryddpeppar
¼ tsk mald kanel
1 lagerblad
2 burkar krossade tomater à 400 ml
1 ½ dl GoGreen gula linser
en nypa strösocker
2 msk finhackad persilja
salt
svartpeppar

Servering
spaghetti för 4 personer
finhackad persilja

1. Hetta upp oljan och fräs vegofärsen så att den får fint med färg.
2. Rör ner rödlök, morot och vitlök. Låt fräsa med tills löken mjuknar.
3. Rör nu ner tomatpuré och kryddor. Låt fräsa med i en minut.
4. Häll på krossade tomater, gula linser och socker. Koka upp och låt puttra på under lock i ca 15 minuter eller tills linserna är mjuka. Rör om då och då. Rör ner persiljan och smaka av med salt och peppar.
5. Koka spaghettin enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda med färssåsen och strö över lite persilja. Servera!