Grekiska burgare i varma pitabröd, serverade med sallad och tzatziki.

25 Dec 2017

4 burgare

Grekiska bönburgare
2 burkar à 400 g svarta bönor
2 dl havregryn
2 vitlöksklyftor
2 tsk torkad oregano
1 tsk salt
svartpeppar
1 msk hackad persilja (fryst går bra)

Tzatziki
1 gurka
0,5 tsk salt
2,5 dl naturell yoghurt, t ex sojayoghurt
2 vitlöksklyftor
svartpeppar

Pitabröd, 16 st
25 g jäst
5 dl vatten, ljummet
2 msk olivolja
2 tsk salt
ca 14 dl vetemjöl

Servering
sallad
rödlök

Grekiska bönburgare
Häll av spadet från bönorna och skölj dem i vatten.
Mixa havregrynen lätt i en mat- beredare. Släng ner de svarta bönorna och mixa ihop allt till en smet.
Häll över i en bunke och rör ner riven vitlök, oregano, salt, svartpeppar och persilja. Forma till fyra biffar och stek i olja.

Tzatziki
Riv gurkan grovt och salta den. Låt rinna av i en sil i 15 minuter. Krama ur så mycket vatten det bara går. Här är det händerna som gäller!
Lägg över gurkan i en skål och blanda ner yoghurt, riven vitlök och svartpeppar.
Salta eventuellt lite till.

Pitabröd
Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den i ljummet vatten. Tillsätt olivolja, salt och nästan allt vetemjöl.
Knåda antingen i 10 minuter med hjälp av en hushålls- assistent, eller 15 minuter med starka nypor. Degen ska fortfarande vara lite klippig men inte lös. Täck med en bakduk och låt jäsa i 1 timme.
Sätt ugnen på 250 grader. Låt en plåt vara med så att den blir riktigt het.
Dela degen i 16 bitar och rulla till runda bollar. Kavla ut dem, cirka 15 centimeter i diameter. Ta ut plåten och lägg på några utkavlade degbitar.
Kasta in i ugnen och låt grädda i 4–6 minuter. De ska puffa upp fint och få vacker färg. Lyft över dem på ett galler och lägg på nästa laddning deg- rundlar.

Fyll pitabröden med grekiska bönburgare, tzatziki, sallad och rödlök.

Relaterade artiklar