Gör ditt eget äppelmos

Eget äppelmos är superenkelt att göra och går att smaksätta med bland annat kardemumma och kanel.

Jag gillar att göra mycket äppelmos och förvara i skafferiet. Det är ju så bra att ha på gröten, i bakning och som tillbehör till mat. Äppelmos går att variera på många sätt, både med olika äppelsorter men även kryddor. Kanel, kardemumma, ingefära, vanilj. Ja, man kan blanda allt! Bäst tycker jag är att göra ett gäng burkar och försluta hermetisk. På så sätt kan du förvara de i skafferiet tills du öppnar dem och där håller de hur länge som helst.

äppelmos

Äppelmos med kanel

Du kan göra det här äppemoset helt naturellt, men jag tycker det är gott med lite kryddor. Kanel är en populär krydda. Antingen låter du en kanelstång koka med i moset och tar bort när den är klar, eller så använder du mald kanel som här. Jag gillar även lite mald kardemumma och vaniljsocker.

Äppelmos med bitar

Det här moset blir helt slätt om du kokar sönder äpplena ordentligt. Du kan även spara 2-3 äpplen och tärna de hyfsat fint. När äppelmoset nästan är klart vänder du ner bitarna och låter de blir lite mjuka. På så sätt får du både ett slätt mos men med små bitar som är härliga att tugga på.

Äppelmos utan socker

Du kan enkelt bara hoppa över sockret och får då ett sockerfritt äppelmos. Du kan även söta med t ex stevia eller björksocker. Jag gillar ett sockerfritt äppelmos men tänk på att det inte håller lika länge. Förvara i kylen och ät upp inom 1-2 veckor eller frys in i små portionsformar.

Recept: Äppelmos

10 dl

2 kg mosiga äpplen
1 dl vatten
3 dl strösocker
2 tsk mald kardemumma
2 tsk mald kanel
1 tsk vaniljpulver

1. Skala äpplena och kärna ur dem. Dela i mindre bitar.
2. Blanda äppelbitar och vatten i en stor kastrull. Koka upp och låt sjuda under lock i 10 minuter. De ska bli ordentligt mjuka.
3. Mosa sönder äpplena med en ballongvisp eller stavmixer.
4. Rör ner strösockret och kryddorna och låt sjuda i 5 minuter till. Häll upp sylten på varma burkar och förslut.