Annons
Cape Ad

Godaste tzatzikin (vegan)

Här kommer mitt recept på den absolut krämigaste och godaste tzatzikin. Perfekt till vegobiffar, rostade grönsaker och annat smarrigt.

För det första, jag vill ha generöst med gurka i min tzatziki. Jag tycker det är så tråkigt när gurkan bara simmar runt i yoghurten och går gärna på motsatta proportioner. Mycket gurka som precis binds ihop av vitlöksdoftande yoghurt.

Det finns några tips för att få till den krämigaste växtbaserade tzatzikin ever. Ett är att salta ur gurkan, dvs. blanda den rivna gurkan med salt och låt stå i 20-30 minuter. Krama sedan ur så mycket vätska det bara går, så minskar du risken för en vattnig tzatziki.
Den andra är att faktiskt ta en tjock yoghurt. Det finns flera mjölkfria alternativ, jag har listat två nedan. Om du tar en lösare yoghurt kan du låta den rinna av i 1-2 timmar i ett kaffefilter för att få bort extra vätska.
Sen gillar jag att ha lite färsk dill i, men det är en smaksak. OCH olivolja, för smakens skull. Jag har ofta även en liten nypa socker i eller agavesirap för att balansera upp syran, men det är valfritt.

1 gurka, grovt riven
1 tsk salt
2 dl tjock naturell yoghurt, t ex Planti Greek Style eller Oatly Turkisk
2-3 vitlöksklyftor, pressade
ev. 2 msk finhackad dill
1 msk olivolja
en nypa strösocker, valfritt
salt
svartpeppar

1. Blanda gurkan och saltet i en sil satt över en skål. Låt stå i 20- 30 minuter. Krama ur så mycket vätska det bara går.
2. Blanda ihop med övriga ingredienser. Smaka av med mer salt och peppar. Låt stå i 15 minuter innan servering.