Annons
Cape Ad

Godast just nu: Krossad, rostad potatis med valnötsdressing

Det är blev så förbaskat gott att jag blev tårögd. Så mycket smak samlat på en tallrik. Krispigt rostad potatis med en lagom het valnötsdressing, dill, citron och crème fraîche! Ah!

Jag vet inte hur jag beskriva den här rätten för att du ska förstå storheten. Potatisen kokas först med skalet och och krossas sedan så att du får alla små ojämna ytor som blir underbart krispiga när de rostas i ugnen. Valnötsdressingen bjuder på nötiga, rostade valnötter och lagom het aleppopeppar som lyfter allt till en ny dimension. Crème fraîche, citron och dill ger pigga, friska smaker och gör det här till en dröm på en tallrik.

Den här rätten är det bästa snackset när du vill ha något att njuta av framför tv:n. Det är även det ultimata tillbehöret till grillat eller vad du nu väljer att äta till. Rätten är så smakrik i sig att jag bara kan strö över kikärter och kalla det en middag.

Aleppopeppar är en mild chilisort med en väldigt lätt rökighet. Den är väl värd att testa om du inte gjort det. Finns i välsorterade matbutiker och även på t ex Kryddlandet.

Psst… Det här receptet är skapat av min favorit på tidningen Bon Appétit, Molly Baz, jag har bara justerat mängderna till svenska mått.

Krossad rostad potatis
1 kg potatis
0,75 dl olivolja
salt
svartpeppar

Valnötsdressing
0,75 dl olivolja
1,5 dl valnötter, finhackade
1 vitlöksklyfta, finriven
3 tsk aleppopeppar eller chiliflingor

Till servering
2 dl crème fraîche, t ex Planti Cooking Fraiche Nautral
1 knippe dill, finhackad
citronklyftor

Krossad rostad potatis
1. Koka potatisen mjuk i ordentligt saltat vatten. Jag pratar iaf. 0,5 dl salt i vattnet. Skrubba bara skalet lätt så kommer inte saltet tränga in för mycket. Låt den svalna något.
2. ”Krossa” potatisen med ett glas eller liknande. Du vill trycka till dem, men de ska inte bli helt platta, bara spricka upp.
3. Blanda med olivoljan på en plåt. Salta och peppra och rosta sedan i 225 grader i 40 minuter. De ska få ordentligt med färg.

Valnötsdressing
1. Blanda ihop olivolja och finhackade valnötter i en kastrull. Värm på tills att valnötterna har blivit vackert gyllenbruna.
2. Ta kastrullen från plattan och blanda ner vitlök och aleppopeppar.

Servering
1. Sprid ut crème fraîchen på en tallrik. Sprid ut potatisen över.
2. Ringla över valnötsdressingen och strö över dill. Servera tillsammans med citronklyftor.