Rostad gnocchi med jordnötter och broccoli

Färdig gnocchi är en smidig genväg till den här nötiga, mumsiga plåtmaten som inte kräver mycket arbete. Röd currypasta ger en härlig hetta.

Recept: Mattias Kristiansson Foto: Eva Hildén

Idén med en jordnötsdoftande gnocchiplåt fick jag från Nadiya Hussain. Det finns färdig gnocchi som är helt vegansk och som gör den här rätten till en ruskigt snabb middag som tillagas på en enda plåt.

Tips från Vegoguiden
Broccoli -
 Svensk broccoli kan vara mer än dubbelt så klimatsmart som broccoli från andra länder. Ekologisk broccoli är dessutom odlad utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Kolla efter svensk KRAV-märkt eller EU-ekologisk broccoli.

4 portioner

400 g färsk gnocchi, t ex äggfri
2 burkar kikärter à 400 g, ca 6 dl kokta
400 g broccoli, fryst går bra
2 rödlökar, i klyftor

Jordnötssås
1 dl jordnötssmör
½ dl varmt vatten
2 msk röd currypasta
2 msk rapsolja
1 msk ljus sojasås
1 tsk lönnsirap
2 vitlöksklyftor, pressade

Till servering

hackade jordnötter
färsk koriander
limeklyftor

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Börja med att koka gnocchin enligt anvisningarna på förpackningen, det brukar bara ta några minuter.
3. Rör ihop ingredienserna till jordnötssåsen.
4. Blanda jordnötssås med gnocchi, sköljda kikärter, broccoli och lök i en skål.
5. Sprid ut på en bakplåtspappersklädd plåt och rosta sedan i ugnen i 30-40 minuter eller tills allt har fått fint med färg.
6. Servera med jordnötter, koriander och limeklyftor.