Gnocchi med tomatsås

Gnocchi är en pasta gjord på potatis och vetemjöl, mjuk och fin i konsistensen och väldigt trevlig att göra själv. Vi brukar kalla den för italiensk klimp, vilket ju faktiskt stämmer ganska bra. Den färdigkokta gnocchin är supergod att steka i smör och lite örter, eller så gör man som här och serverar den i en mustig, långkokt tomatsås med färsk oregano och grädde.

Amanda och Evelines tredje kokbok Junk Food Vego (Kakao förlag) flörtar med skräpmat, men gör det på sitt sätt. Svenska smaker, hälsosammare och avskalat.

2 portioner

Tomatsås
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
generöst med olivolja att steka i
1 förpackning krossade tomater à 400 g
½ tsk salt
1 tsk socker
svartpeppar

Gnocchi
450 g mjölig potatis, kokt
½ tsk salt
2–2 ½ dl vetemjöl

Till servering

en skvätt grädde, t ex mjölkfri
ev. färsk oregano

Tomatsås
1. Fräs gul lök och vitlök på ganska låg värme i generöst med olivolja tills löken mjuknar och börjar bli genomskinlig.
2. Tillsätt tomatkross, salt och socker och låt såsen puttra på låg värme i ungefär en timme. Späd med lite vatten om den blir väldigt tjock. 
Smaka av med peppar och eventuellt mer salt.

Gnocchi
1. Pressa den kokta potatisen, eller passera den genom en sil. Blanda den med salt och vetemjöl till en deg. Den ska inte vara för blöt, men inte heller torr och smulig.
2. Ta upp degen på mjölat bakbord och skär av bitar som du rullar till fingertjocka längder. Skär i bitar, cirka två centimeter långa, och dra en gaffel över dem så att de blir randiga. Här väljer man hur snygga och ambitiösa gnocchis man vill göra. Det går att rulla varje bit till en fin äggform för att sedan göra ränder med gaffeln, men det går även bra att bara skära rullarna i lagom stora bitar.
3. Koka upp saltat vatten i en stor gryta och koka gnocchin, ett tiotal bitar i taget. När den flyter upp är den klar. Ta upp den med hålslev och fortsätt med de andra.
4. Värm gnocchin snabbt i tomatsåsen. Häll på en skvätt grädde och strö över färsk oregano eller någon annan god ört. Servera genast.